Nieuwe huisartsenwachtpost in AZ Nikolaas: “Zo kunnen we sneller bloed prikken en foto’s maken indien nodig”

De wachtposten en de huisartsen in het Waasland gaan zich anders organiseren omwille van het coronavirus. Zo komt er een huisartsenwachtpost in het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas. Dat heeft als voordeel dat er direct foto’s gemaakt kunnen worden en dat er meteen bloed geprikt kan worden. De wachtdienst van het Waasland is vanaf nu elke dag bereikbaar. 

De huisartsenwachtdienst van het Waasland die zich aan de overzijde van het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas situeerde, is verplaatst naar het ziekenhuis zelf. “We merkten dat er nood is aan een betere omkadering”, vertelt dokter Jan Van Beveren. “Door deze reorganisatie kunnen we meer mensen aan.”

Alles zou nu vlotter moeten verlopen

“In het ziekenhuis hebben we veel meer mogelijkheden tot onze beschikking”, gaat Van Beveren verder. “We kunnen nu bijvoorbeeld sneller beroep doen op de bloedanalyse en we kunnen ook sneller foto’s maken indien nodig. Alles zou nu vlotter moeten verlopen. We zouden zo ook meer mensen moeten aankunnen.”

"Stel problemen niet uit"

Om de wachtpost ingericht te krijgen, moeten heel wat artsen harder werken en hun praktijk herorganiseren. “Maar er is enorm veel solidariteit”, klinkt het. Hoewel de werkdruk op artsen hoog is, benadrukt Jan Van Beveren nog dat mensen geen schrik moeten hebben om bij ziekte contact op te nemen met hun huisarts. “We merken nu dat mensen hun problemen uitstellen, met als gevolg dat de mensen die we zien er vaak verschrikkelijk aan toe zijn. De huisarts blijft nog steeds het eerste aanspreekpunt. Als je een probleem hebt, bel je naar de huisarts. Die zal dan beslissen of je doorverwezen moet worden of niet.”

Meest gelezen