AFP or licensors

Nieuws zonder corona: schutter van Christchurch bekent, vliegtuig vermist, Great Barrier Reef, Nancy wordt 80

In Nieuw-Zeeland heeft de massamoordenaar van Christchurch bekentenissen afgelegd. Het Great Barrier Reef in Australië verkleurt opnieuw, een Russisch gevechtsvliegtuig is vermist en een VS-marineschip patrouilleert nabij Taiwan. En in de VS wordt Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, 80 jaar.

Het komt als een verrassing, maar de man die vorig jaar 51 mensen heeft doodgeschoten in twee moskeeën in de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland, heeft bekentenissen afgelegd. Hij werd beschuldigd van moord, poging tot moord en terrorisme. 

Voor veel nabestaanden van de slachtoffers is dat een opluchting. Ze vreesden voor een langdurig proces waarbij de schutter de rechtszaal zou gebruiken als platform om zijn extreemrechtse ideeën te verkondigen. De schutter filmde de schietpartijen met een camera op zijn hoofd en zond de beelden rechtstreeks uit via sociale media.

Great Barrier Reef verbleekt opnieuw

Het enorme en wereldberoemde koraalrif voor de oostkust van Australië verbleekt opnieuw van kleur. Dat komt omdat er veel koraal afsterft. Dat was ook al eens het geval in 2016 en 2017.

Het rif van 2.300 kilometer lang voor de kust van de staat Queensland heeft te lijden onder de klimaatverandering en vervuiling van de oceanen. Dat tast niet enkel het koraal aan, maar ook de ecosystemen die zich errond ontwikkeld hebben. Het rif trekt ook veel toerisme aan.

Photograph by Ellis Roberts copyright BBC 2019

Russisch gevechtsvliegtuig vermist boven de Zwarte Zee

Rusland is een zoekactie gestart naar een gevechtsvliegtuig dat boven de Zwarte Zee van de radar verdwenen is. Dat verloopt moeilijk, want het weer in de regio is erg slecht. Het toestel verdween 50 kilometer uit de kust van de Krim, het schiereiland in Oekraïne dat door Rusland bezet is. 

VS-marineschip vaart door Straat van Taiwan

De Amerikaanse destroyer USS McCampbell is door de zeestraat gevaren tussen China en Taiwan. Dat gebeurt wel vaker en de VS toont daarmee steun voor Taiwan. China reageert zoals gewoonlijk korzelig.

De Straat van Taiwan (of Formosa) is 180 kilometer breed. China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie. De VS heeft van oudsher nauwe banden met Taiwan. De status van dat eiland is betwist, maar de facto is het een onafhankelijke staat met een eigen regering en leger onder de naam Republiek China.

Nancy Pelosi wordt 80 jaar

In de Verenigde Staten viert Nancy Pelosi haar 80e verjaardag. Pelosi is voorzitter van het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigen en een kopstuk van de Democratische partij. Ze is een bekend criticus van de Republikeinse president Donald Trump.

AFP or licensors

Meest gelezen