Wim Lybaert: “Ook de Columbus staat in quarantaine”

Ook televisiegezicht Wim Lybaert zit op dit moment thuis in Brugge. De opnames van het televisieprogramma “De Columbus” op Eén kunnen niet doorgaan door de coronacrisis. "Ik ben nu volop op zoek naar een ideale structuur thuis, voor mijn kinderen", zei hij vanmorgen in Start je dag, op Radio 2 West-Vlaanderen.

“Normaal gezien gingen we volgende week vertrekken met de Columbus. Deze zomer staan er ook 7 reizen gepland, maar het is natuurlijk de vraag of we nog wel gaan kunnen vertrekken”, zegt Lybaert. Op dit moment kan de ploeg nog de afleveringen die al opgenomen waren thuis monteren. “Die komen binnen enkele weken op televisie. We hebben daardoor nog onze bezigheid, maar daarna niet meer. De hele sector ligt plat nu.”

“Nog nooit zo lang thuis geweest met de kinderen”

Ook voor Wim Lybaert zit er een mooie kant aan het verplicht thuisblijven. "Anders heeft iedereen altijd activiteiten gepland, nu zijn we verplicht samen. Onze kinderen gaan dan naar de KSA en spreken af met hun vrienden." Lybaert is verbaasd over hoe vlot het thuis allemaal loopt: “Het lukt wonderbaarlijk goed met de kinderen, ze zijn heel flink. Ik zat er eerst heel erg mee in, maar we hebben een schema opgesteld en dat werkt. Van de eerste dag dat we wisten dat we moesten binnenblijven, hebben we beslist dat we er geen vijf weken vakantie van gingen maken.”

Flexibel schema

“We gaan ervan uit dat er structuur moet zijn, maar we zijn daar natuurlijk flexibel in. We zorgen ervoor dat we klaar zijn met aankleden en ontbijten voor 9.00 uur. Dan is er twee uur schooltijd. Daarin doen ze schooltaken en als ze die niet hebben, lezen ze een boek. Maar ze mogen zeker geen schermen gebruiken dan. Daarna krijgen ze wel een uur schermtijd, want zoiets is bij tieners heel delicaat. Dan anderhalf uur middagpauze en weer twee uur schooltijd. Daarna moeten ze naar buiten en na het avondeten mogen ze doen wat ze willen. Zo’n structuur is nodig, anders is het elke dag pyjamadag", legt Lybaert uit.

Zoals veel ouders geven Wim en zijn vrouw thuis les. “We hebben de taken verdeeld. Mijn vrouw geeft les en ik ondervraag ze. Ik moet wel bijna passen voor de wiskunde van mijn oudste zoon, dat is echt heel moeilijk. Gisteren hield ik me bezig met de lessen aardrijkskunde van mijn jongste zoon uit het eerste middelbaar. Biologie ligt me natuurlijk het best, maar dat mag niet van hen. Want als ik ze daarover ondervraag, vertel ik veel meer dan wat er in hun cursus staat. En dan worden ze kwaad”, lacht hij.

Wim Lybaert ziet nog één groot voordeel aan onze "ophokplicht": “Als ik ’s morgens opsta, hoor ik veel vogels. En als ik een wandeling maak, merk ik dat de lucht veel beter ruikt. Zalig toch!”

Meest gelezen