Videospeler inladen...

"Eén kilometer of 20 kilometer van huis, wat mag?": politie vraagt duidelijke richtlijnen 

De lokale politie vraagt meer duidelijkheid over de regels die gelden buitenshuis. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Sinds vorige week woensdag zijn niet-essentiële verplaatsingen verboden. Alleen of met twee wandelen, lopen en fietsen mag wel nog, maar het is bijvoorbeeld onduidelijk hoe ver u van uw woning weg mag gaan. "Is dat één kilometer, is dat 20 kilometer, wat moeten we daarmee doen?", vraagt Nicholas Paelinck van de vaste commissie lokale politie. Minister van Binnenlandse Zaken De Crem (CD&V) wil niet vooruitlopen op de zaak.

Neerzitten op een bankje, in het gras, met de fiets naar een park in een andere gemeente. Een luchtje scheppen is voor veel mensen een belangrijke manier om het hoofd en het lijf gezond te houden in coronatijden. Maar wat mag en niet, is zelfs voor de politie onduidelijk.

De politie weet niet vanaf wanneer ze een boete (richtlijn is 250 euro) moet uitschrijven, wat leidt tot een kakofonie in het handhavingsbeleid. “In Frankrijk is het heel duidelijk. Daar geldt de één–één-éénregel: 1 persoon, 1 kilometer van de woning, 1 uur buiten”, zegt Nicholas Paelinck, voorzitter van de vaste commissie lokale politie.

“We zouden graag weten hoe dat bij ons zit met die niet-essentiële verplaatsingen, is dat 1 kilometer, 20 kilometer, ...? Wat als mensen zich met de wagen op de weg begeven om die fysieke activiteiten buiten uit te oefenen, wat moeten we daarmee doen?” Hij zegt nog dat de onduidelijkheid zorgt voor “stress” en “tijdsverlies”.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

"Niet vooruitlopen"

Binnenlandse Zaken wil "niet vooruitlopen op eventuele beslissingen". "De lokale politie kan suggesties en bezorgdheden aankaarten binnen het federale coördinatiecomité van het crisiscentrum, dat dit op tafel van Nationale Veiligheidsraad brengt", klinkt het op het kabinet van minister Pieter De Crem (CD&V). Het coördinatiecomité komt dagelijks samen. Vandaag is dat om 11 uur. De Nationale Veiligheidsraad komt morgen bijeen.

De Crem ondersteunt wel de oproep tot "volledige klaarheid en duidelijkheid"en zegt nog dat hij "onze politiemannen en -vrouwen zeer dankbaar is voor hun grote inzet". 

Bekijk hier de reactie van minister De Crem in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen