Ros Beiaardommegang Dendermonde met jaar uitgesteld door coronacrisis: "We kunnen geen topproduct garanderen"

De Ros Beiaardommegang in Dendermonde van 24 mei wordt een jaar uitgesteld door de coronacrisis en zal doorgaan op 30 mei 2021. De organisatie neemt de beslissing omdat er problemen waren met leveranciers en buitenlandse deelnemers door de coronacrisis. "We wilden geen flauw afkooksel dit jaar. Daarom komt er uitstel", benadrukt de burgemeester. De Ros Beiaardommegang is UNESCO-werelderfgoed en rijdt normaal gezien elke 10 jaar uit. 

Er werd in en rond Dendermonde al een tijdje gevreesd dat de coronacrisis wel eens roet in het eten zou kunnen strooien voor de Ros Beiaardommegang van 24 mei 2020. De vrees werd enkel groter toen de trainingen voor de pijnders gestaakt werden. De pijnders zijn de 12 mannen die het gigantische houten paard moeten dragen. Nu is er dus ook duidelijkheid voor de hele ommmegang. "We stellen de stoet één jaar uit", vertelt regisseur Patrick Segers bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Burgemeester Piet Buyse (CD&V) is duidelijk: "Dit is geen gemakkelijke beslissing. De ommegang stond in alle Dendermondse agenda's al jaren aangekruist. Door de coronacrisis merken we dat enkele belangrijke buitenlandse acteurs maar ook paarden waarschijnlijk niet kunnen komen. We zouden daardoor geen topstoet kunnen afleveren. We doen geen half werk en besluiten daarom om alles een jaar op te schuiven." De stoet zal nu op 30 mei 2021 plaatsvinden. 

Uitstel maar geen afstel

"We overwogen eerst om het enkele maanden te verschuiven maar er zijn zo'n 2.000 mensen bij de stoet betrokken. Het is onmogelijk om op korte termijn een nieuwe datum te vinden en die agenda's op elkaar gelijk te stellen." Voor Dendermonde is het uitstel een grote culturele klap, de traditie bestaat al sinds de 15e eeuw.

Tribuneplaatsen gegarandeerd

De Ros Beiaardommegang rijdt maar één keer om de 10 jaar uit en het is voor heel wat inwoners dan ook een erg emotionele gebeurtenis.  "We verliezen een echt volksfeest", benadrukt Segers nog.  Elke editie komen er zo'n 100.000 bezoekers, voor de tribuneplaatsen zijn er dagen op voorhand wachtrijen.  "Dat is één van de belangrijkste zaken geweest in het prikken van een nieuwe datum. We wilden mensen die nu een felbegeerd ticket hebben voor één van de tribunes garanderen dat ze dat ticket konden houden. Dat lukt op 30 mei volgend jaar", vertelt Buyse. 

Voorbereidingen (niet helemaal) in het water

Heel wat voorbereidingen voor de nieuwe stoet zijn getroffen. Zo waren er enkele nieuwigheden voorzien die nu een jaartje langer op zich zullen laten wachten. "Er zijn een aantal nieuwe wagens ontworpen door onze wagenbouwers", vertelt Segers. "We kozen ervoor om enkele nieuwe klemtonen te leggen zoals meer aandacht voor vrouwen in de stoet, dat blijft in de editie volgend jaar natuurlijk net zo." 

Ook de veiligheidsplannen lijken goed voorbereid en kunnen, na een lichte update, volgend jaar opnieuw gebruikt worden. "Voor het eerst zouden toeschouwers gratis langs het parcours kunnen staan, enkel voor enkele tribunes was er een ticket nodig. We hadden een heel plan uitgewerkt waarbij mensen enkel te voet de feestenzone binnen konden. Er was extra monitoring via 4G-data , we voorzagen meer dan 10.000 fietsenparkings en gratis", verklaart Segers.  Ook op duurzaamheid zijn al initiatieven genomen die volgend jaar kunnen worden verder gezet zoals het gebruik van herbruikbare bekers.  Het is dus niet allemaal een moeite voor niets geweest. "We kunnen een redelijke "copy paste" doen van deze editie naar volgend jaar. Dat is toch een opluchting", zegt burgemeester Buyse nog. 

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal":

Meest gelezen