Wittelsbach bernd

Stad Oudenaarde start met belronde tegen de eenzaamheid: "We gaan alle 80-plussers opbellen om te vragen hoe het met hen gaat"

Oudenaarde zet 15 medewerkers in die inwoners van boven de 80 jaar zullen opbellen om te horen of ze eenzaam zijn en ondersteuning nodig hebben. Bijna 2.200 mensen kunnen een telefoontje verwachten. "Ze leven door de coronacrisis in een isolement", zegt de stad. 

"Er is de voorbije dagen een enorme solidariteit op gang gekomen in Oudenaarde. Heel vaak gaat het over initiatieven die online heel hard leven. We zagen toch dat de alleroudste groep daarbij uit de boot viel. In Oudenaarde wonen zo'n 2.200 mensen die ouder zijn dan 80 jaar nog zelfstandig. We hebben een vrij oude bevolking", verklaart schepen Mathieu Mas (CD&V) het idee om met een belronde te starten. "We zetten 15 medewerkers in van het Sociaal Huis en het lokaal dienstencentrum die iedereen gaan contacteren." Inwoners van Oudenaarde die in woonzorgcentra verblijven worden niet apart opgebeld: "Zij krijgen al enorm goede zorgen van het personeel daar."

Emotionele én praktische ondersteuning

De stad Oudenaarde wil met de belronde 2 zaken bereiken. "Door de coronacrisis blijven deze mensen thuis en zijn ze mogelijk eenzaam en angstig. We willen ze gewoon vragen hoe het met ze gaat. Ze kunnen tijdens die gesprekken hun hart eens luchten."

Toch is het ook de bedoeling om informatie te verzamelen om vrijwilligers beter aan te sturen. "We willen ook weten of mensen medicatie nodig hebben, hulp willen om boodschappen te doen of iemand nodig hebben die hun hond kan uitlaten", vertelt Mas. Op die manier hoopt de stad beter op de wensen van de 80-plussers in te spelen.  "We willen de noden in kaart brengen." 

Met respect voor de privacy

De stad Oudenaarde weet hoeveel inwoners ouder dan 80 jaar zijn maar moet telkens op een correcte manier de telefoonnummers te pakken krijgen. "Er is een strenge privacywetgeving die we natuurlijk strict naleven. Het maakt de belronde er niet makkelijker op. Onze medewerkers moeten alle nummers apart opzoeken. Maar, we hebben het gevoel dat dit voor veel mensen toch het verschil kan maken." 

Ook verschillende andere steden of gemeenten doen een inspanning om de oudste inwoners te bereiken, Deinze bijvoorbeeld, belt ook 75-plussers op.

Meest gelezen