80% minder ritten met stadsfietsen Velo Antwerpen

In deze periode van het jaar worden al gauw meer dan 20.000 ritten per dag gemaakt met de deelfietsen van Velo Antwerpen. Nu zijn dat er nog maar zo'n 4.000 per dag. Alle stations blijven wel open. De fietsen worden gereinigd zoals vroeger. Om het personeel van de hersteldienst te beschermen worden enkele onderdelen van de fietsen wel ontsmet, als ze binnenkomen voor herstelling.

Normaal start rond deze tijd het hoogseizoen voor de stadfietsen van Velo Antwerpen, maar nu is het aantal ritten met 80% gedaald. "Op zonnige dagen als nu, halen we makkelijk 20.000 tot zelfs 22.000 ritten per dag", zegt Rafaël Loeys van Velo Antwerpen. "Nu zijn dat er nog maar zo'n 4000." Veel mensen moeten dan ook thuis blijven, maar alle stations blijven wel open voor mensen die toch naar hun werk moeten. 

Niet ontsmet, wel geregeld gereinigd

Misschien hebben mensen ook meer schrik om ze te gebruiken. "Dat is niet nodig, al is ook hier wel de boodschap om je verstand te gebruiken en zeker je handen te wassen. Dat moet je ook doen als je bijvoorbeeld deurklinken hebt aangeraakt of het openbaar vervoer hebt gebruikt."

Extra reinigen of ontsmetten gebeurt niet: "De fietsen werden ook voor de coronacrisis al geregeld onderhouden en gereinigd en dat blijft zo. Ze worden nu alleen ontsmet als ze binnengebracht worden voor herstelling om ons personeel te beschermen. Dan ontsmetten we de handvaten, de remhendels en de hendel om het zadel te verstellen. Voortdurend alle fietsen ontsmetten die buiten staan, is onmogelijk."

Meest gelezen