Maxime Anciaux - All rights reserved

Turnhout belt alle alleenstaande 70-plussers op: “Senioren zijn een risicogroep in deze crisis"

De stad Turnhout gaat alle alleenstaande 70-plussers opbellen. Zo wil de stad voorkomen dat deze mensen vereenzamen. “Telefonisch contact of contact via videochat is een meerwaarde voor senioren, nu zeker.” Het is een Europees project en zou normaal later starten, maar door de coronacrisis start Turnhout er nu al mee.

De stad Turnhout wil voorkomen dat ouderen vereenzamen en gaat daarom alle 70-plussers opbellen die alleen wonen. Dat zijn er bijna 3.000. “Senioren zijn een risicogroep in deze crisis. We vragen of ze praktische hulp nodig hebben, of ze aan boodschappen geraken en of ze voldoende sociaal contact hebben. Als ze aangeven dat er extra hulp nodig is, geven we dat door aan onze vrijwilligers en medewerkers. Die gaan ermee aan de slag en volgen de situatie verder op”, zegt Kelly Verheyen (sp.a), schepen in Turnhout.

Europees project vervroegd

De actie is deel van een Europees project: “We hebben een samenwerking opgezet met verschillende Europese landen om te onderzoeken hoe we senioren in de toekomst beter kunnen helpen. De noden die we nu via de telefoon te weten komen, noteren we en nemen we mee om in de toekomst een nieuwe dienstverlening te kunnen opstarten die dicht bij de mensen staat”, aldus Verheyen.

Later komen ook de samenwonende 80-plussers aan de beurt. Wie wil helpen, kan zich als vrijwilliger melden bij de stad.

Meest gelezen