© Kees van de Veen

Bouwbedrijven passen coronamaatregelen heel verschillend toe: "Maximum met 2 in een busje? Nog steeds onverantwoord"

Heel wat bouwbedrijven passen de coronamaatregelen niet toe zoals het hoort. Arbeiders werken nog steeds samen op de werven en zitten samen in busjes, zonder rekening te houden met de anderhalve meter afstand. 

In heel wat bedrijven in de bouwsector worden de coronamaatregelen niet of nauwelijks opgevolgd. “Er zijn nog steeds bedrijven waar arbeiders met 3 of 4 in een busje naar de werf rijden," zegt Dirk Coninckx van het ACV. “Als we  reageren nemen ze maatregelen die nog geen zin hebben, zoals met 2 in plaats van met 4 mensen in een busje maar dan nog met te weinig afstand tussen die twee.”

Verplicht werken

Ook op de werf wordt er te weinig rekening gehouden met social distancing. “We hebben al gehoord dat arbeiders verplicht worden te gaan werken op de werf, terwijl het management van thuis uit werkt", zegt Coninckx. "Dat kan echt niet de bedoeling zijn en is totaal onverantwoord.” 

Ieder bedrijf pakt de coronacrisis blijkbaar ook anders aan. “Firma Willemen Ifra heeft bijvoorbeeld al zelf maatregelen genomen voor die werden opgelegd door de overheid", zegt Coinckx. "Ze hebben meteen hun verantwoordelijkheid genomen, al hun werven gesloten en personeel gevraagd thuis te blijven.” 

Meest gelezen