Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

Voedselbank Geraardsbergen: "extra geld zeker welkom, maar we zullen de pakketten toch kleiner moeten maken"

Er gaat 300.000 euro extra naar de voedselbanken. Het is de bedoeling om zo levensmiddelen makkelijker op plekken te krijgen waar ze het hoogst nodig zijn. "Er is minder keuze dus de pakketten worden wat kleiner", klinkt het bij Wijkcentrum De Poort in Geraardsbergen.

De voedselbank van Wijkcentrum De Poort in Geraardsbergen krijgt extra centen van de federale overheid om beter te kunnen werken. In normale tijden heeft het centrum een groot aanbod, een beetje zoals in de winkel. Cliënten kunnen er zelf kiezen wat ze nodig hebben om een voedselpakket samen te stellen. "De keuzevrijheid tijdens de coronacrisis is verminderd én de financiële steun zal dat niet meteen oplossen", klinkt het in Geraardsbergen. 

300.000 euro is natuurlijk welkom maar lost niet alle problemen op

Nathalie Nechelput, Wijkcentrum De Poort Geraardsbergen

"Het federaal geld komt er om ervoor te zorgen dat voeding van de ene voedselbank naar de andere kan", zegt minister Nathalie Muylle (CD&V), "want sommige voedselbanken zijn niet open omdat vrijwilligers uitvallen. Als er ergens nog producten over zijn, gaan we daar via een digitaal platform een beter zicht op krijgen. Zo kunnen producten uitgewisseld worden. De voedselbanken kunnen met de extra centen ook levensmiddelen kopen. De OCMW's krijgen meer ruimte om zelf voedsel te bedelen. Mensen die technisch werkloos zijn geworden mogen wel als vrijwilliger helpen in een voedselbank."

"Het grootste probleem is het vinden van voedingsmiddelen", zegt Nathalie Nechelput van het Wijkcentrum De Poort in Geraardsbergen. "De voedselbank Oost-Vlaanderen (in Eke bij Nazareth) is dicht door een gebrek aan vrijwilligers. De overschotten die we normaal van de supermarkten krijgen zijn er ook niet omdat veel mensen aan het hamsteren zijn, en net die producten massaal kopen die wij aan onze cliënten aanbieden. Dus moeten we zelf voedingsmiddelen kopen, en dan komt het extra geld zeker van pas. We houden ook de schenkingsbeurzen in de gaten, maar dan is het mogelijk dat we eten moeten halen aan de andere kant van het land."

Het zijn altijd de zwaksten die het meeste getroffen worden, zoals bij elke crisis

Nathalie Nechelput, Wijkcentrum De Poort Geraardsbergen

"Bij onze cliënten blijft de nood aan voedselpakketten groot. Maar als we niet aan de nodige producten geraken aan een schappelijke prijs dan moeten we onze werking aanpassen. De voedselbedeling zal niet volledig stilvallen, dat niet, maar we zullen wel onze pakketten kleiner moeten maken, en de mensen zullen minder keuze hebben, terwijl ze vroeger toch wel een winkelaanbod hadden. En zo zijn het weer de zwaksten in de maatschappij die het zwaarst getroffen worden, zoals bij elke crisis", zegt Nathalie Nechelput nog.

Meest gelezen