AFP or licensors

VS klaagt Venezolaanse leider Nicolas Maduro aan wegens "drugsterreur" en zet prijs op zijn hoofd

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de Venezolaanse leider Maduro en vier hooggeplaatste medewerkers formeel aangeklaagd wegens "drugsterrorisme". De VS looft ook 15 miljoen dollar uit voor wie informatie geeft die kan leiden tot de arrestatie van Maduro. 

De Verenigde Staten hadden eerder al sancties uitgevaardigd tegen toplui van het links-populistische regime in Venezuela, maar nu is er een formele juridische aanklacht tegen de machthebber in dat land, president Nicolas Maduro en vier van zijn medestanders. Een van hen is Diosdado Cabello, de leider van de socialistische partij van Maduro. 

Het Maduro-regime staat bol van corruptie en criminaliteit... en gebruikt cocaïne als een wapen tegen de VS

VS-minister van Justitie William Barr

De VS looft een beloning van in totaal 55 miljoen dollar uit voor informatie die leidt tot de arrestatie van de vijf Venezolaanse leiders: 15 miljoen dollar voor Maduro zelf en telkens 10 miljoen dollar voor de anderen. Washington erkent overigens Maduro niet als president van Venezuela en beschouwt oppositieleider Juan Guaido als wettig staatshoofd. 

Het is een drastische maatregel, maar volgens de Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft het regime van Maduro Venezuela omgevormd tot een criminele organisatie ten behoeve van drugbendes en terreurgroepen. Zo zou een luchtmachtbasis in het land gebruikt zijn om cocaïne naar de VS te smokkelen en steunt Venezuela marxistische rebellengroepen in buurlanden zoals Colombia. Tegelijk beweert de VS dat het regime van Maduro de reserves van het land en de staatsoliemaatschappij plundert terwijl het land wegzinkt in een economische afgrond en armoede. 

"Wanted: buitenlands staatshoofd"

Het is zeer uitzonderlijk dat een land juridische vervolging instelt tegen de leider van een andere staat en daar nog een prijs op zet ook. Justitie in de VS maakt zich sterk dat ze de voorbije jaren echter voldoende bewijzen heeft kunnen verzamelen. Het is dan ook uitkijken naar die bewijzen.

De vervolging van Maduro en zijn medestanders heeft uiteraard ook politieke gevolgen. Zo zou de VS het eensgezinde front met tal van Europese landen die ook oppositieleider Guaido erkennen, kunnen breken als die landen vinden dat de vervolging te ver gaat. 

Sommige analisten merken ook op dat de vervolging mogelijk extra stemmen zou kunnen opleveren voor president Donald Trump bij de verkiezingen in november, zeker in de cruciale staat Florida waar veel mensen naartoe gevlucht zijn voor autoritaire regimes zoals in Cuba, Venezuela en Nicaragua. 

Concreet verandert er wellicht weinig: Maduro verlaat zelden het land en dan enkel naar bevriende staten zoals Cuba of Rusland. Ook is de kans klein dat hij wordt opgepakt en uitgeleverd door een ander land. Wel kan zijn imago schade oplopen als de beschuldigingen in de VS concreet worden gemaakt.

Meest gelezen