2020 Getty Images

Weinig doden ondanks veel besmettingen, of toch niet? De Duitse coronacijfers uitgelegd

Het is dagelijks met grote ogen kijken naar de Duitse coronacijfers, zeker als je die naast ons land of Nederland legt. Terwijl het aantal besmettingen relatief hoger ligt dan bij ons, ligt het aantal doden dan weer opvallend lager. Een aantal verklaringen zijn vrij gemakkelijk, andere liggen dan weer minder voor de hand.

Massaal testen, dus veel besmettingen

Het aantal besmettingen lag in Duitsland gisteren op 36.508, dat is 0,045 procent van de bevolking. Bij ons was dat op hetzelfde moment 0,044 procent (4.937 gevallen) en in Nederland 0,037 procent van de bevolking (6.412 positieve tests). Dat zijn al bij al minieme verschillen, maar ze zijn er wel.

De verklaring daarvoor is vrij simpel: in Duitsland wordt massaal getest, vergeleken met ons land en Nederland, en hoe meer je test, hoe meer gevallen je vindt. Volgens de laatste schattingen voert Duitsland 500.000 tests per week uit, daarvoor heeft het genoeg materiaal voorradig.

Op die manier zitten er in de Duitse cijfers ook veel mensen vervat die een lichte besmetting hebben, terwijl die bij ons of in Nederland niet getest worden. Zoals we ook op de dagelijkse briefings horen van het crisiscentrum: het aantal werkelijke besmettingen ligt waarschijnlijk een pak hoger.

Relatief weinig dodelijke slachtoffers

Dan blijft wel de vraag hoe het komt dat Duitsland relatief heel weinig overlijdens te betreuren heeft, los van het aantal besmettingen: vanmorgen 198 doden op 80 miljoen inwoners. Dat zijn er minder dan de 220 bij ons en dat op onze amper  11 miljoen inwoners. In Nederland waren dat er gisteren al 356 op zo'n 17 miljoen inwoners. Dat zijn erg grote verschillen.

Dat in Italië het aantal doden zo hoog oploopt, wordt voor een stukje mee verklaard door het feit dat het land een oude bevolking heeft. In die logica zou Duitsland evengoed passen, want ook Duitsland heeft een oudere bevolking. Des te opvallender zijn dus de Duitse cijfers. 

Er zijn mogelijk een aantal verklaringen. Zo waren de eerste Duitse uitbraken bijzonder geconcentreerd: een dorp in Beieren door een buitenlandse zakenreis, een gemeente in Noordrijn-Westfalen als gevolg van carnaval. Die werden dan onmiddellijk in quarantaine gezet. Bij ons was de verspreiding algemener en daardoor minder gemakkelijk in te dammen.

Bekijk hieronder een bijhorend verslag uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Een andere verklaring, volgens experten van het Robert Koch-instituut, is het feit dat er in Duitsland opvallend meer jonge mensen ziek waren. De vraag zal dus de komende weken zijn hoeveel oudere mensen zij besmet hebben.

Volgens professor Christian Drosten, verbonden aan het virologisch instituut van het Charité in Berlijn, is de verklaring opnieuw gewoon het grote aantal tests dat uitgevoerd wordt: "De reden voor het lage aantal doden in Duitsland, in relatie tot het aantal besmettingen, kan voldoende verklaard worden door de grote aantallen tests die elke week in Duitsland uitgevoerd worden"

Viroloog Steven Van Gucht was daar in "Terzake" gisteren toch nog niet zeker van: "Veel testen is in de beginfase zeker zinvol: het geeft de mogelijkheid snel op te treden. Maar of dat nu de verklaring is, of eerder gewoon geluk, dat is moeilijk te zeggen."

In "Terzake" sprak ook viroloog Herman Goossens zich vanavond over de aanpak in Duitsland uit. Dat gesprek kunt u hieronder bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen