Videospeler inladen...

Zelfde speeltje soms helft goedkoper in andere webwinkel: "Vergelijk goed voor je koopt"

Speelgoed gaat dezer dagen vlot over de online toonbank, omdat de speelgoedwinkels gesloten zijn en veel kinderen voltijds thuis zitten. Maar de ene webwinkel is de andere niet: soms betaal je bijna het dubbele voor hetzelfde speeltje in een andere webshop. "Vergelijk en betaal zeker niet te veel", klinkt het bij Test Aankoop.

De prijzen tussen de verschillende webshops voor hetzelfde speelgoed kunnen erg verschillen. We hebben een kleine willekeurige steekproef gedaan van een tiental identieke producten tussen drie bekende online speelgoedwinkels: Bol.com, Dreamland.be en Fun.be.

Neem bijvoorbeeld het gezelschapsspel "Levensweg elektronisch bankieren". Bij Bol.com kost het spel net geen 50 euro (middelste op de afbeelding). Op de webwinkels van Dreamland (bovenaan) en Fun (onderaan) kost dat spel telkens 26,99 euro. Dus bijna de helft.

Lees verder onder de afbeeldingen:

Voor andere producten is het omgekeerde dan weer waar. Deze Playmobil-doos is aanzienlijk goedkoper bij Bol.com (midden) dan bij Fun (onderaan). En ook lichtjes goedkoper dan bij Dreamland (bovenaan).

Lees verder onder de afbeelding:

Bij het meeste speelgoed uit onze kleine steekproef is de Nederlandse webshop Bol.com duurder dan de andere webshops. En volgens Test Aankoop is dat geen toeval. "In 2014 al hebben we voor speelgoed vastgesteld dat Bol.com bij de duurdere spelers is", zegt Simon November van Test Aankoop aan VRT NWS.

"Bol.com is misschien de eerste speler die bij je opkomt als je iets online wil kopen, want ze zijn zowat de Google van de e-commerce voor België. Maar er zijn vaak goedkopere alternatieven", zegt November. "Dus vergelijk goed en betaal zeker niet te veel."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Bol.com: "We mogen niet ingrijpen op prijzen van externe verkopers"

Volgens Bol.com worden de voorbeelden uit onze steekproef telkens verkocht door een externe verkoper. "Zowat de helft van onze producten wordt verkocht door andere ondernemers", vertelt woordvoerder Tamara Vlootman aan VRT NWS. "Zij kijken rond op de markt en passen daarop hun prijzen aan. Daar kunnen en mogen wij niet op ingrijpen."

Die prijs verandert soms ook doorheen de dag. Deze Lego-doos bij Bol.com bijvoorbeeld is vanmorgen een aantal keer van prijs veranderd. De doos kostte om 11 uur vanmorgen 25,32 euro en op de middag 25,40 euro.

Volgens Vlootman is dat exact hetzelfde als wat er in gewone winkels gebeurt. "Die passen ook hun prijzen aan op basis van de prijzen die andere winkels in de regio vragen. Alleen gaat het online sneller en is het ook meteen zichtbaar", legt ze uit. Mooi meegenomen voor consumenten, benadrukt ze. "Want die kunnen meteen vergelijken."

Om misbruiken te voorkomen heeft de webwinkel volgens Vlootman een computersysteem dat de prijzen van de externe verkopers monitort. "Als de prijzen voor een bepaald product te hoog worden, krijgt de verkoper een automatische waarschuwing en kan het product zelfs offline gehaald worden." Zo hebben ze vorige week nog ingegrepen toen externe verkopers toiletpapier aan woekerprijzen verkochten.

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen