Antwerps gouverneur:"Vanuit Bonheiden zijn coronahaarden ontstaan door besmette skiërs"

De provincie Antwerpen kent na Limburg het hoogste aantal coronabesmettingen van het hele land.  834 om precies te zijn. "Maar relatief gesproken doen we het vrij goed met 1 besmetting per 2000 inwoners", zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx op Radio 2 Antwerpen. Het zuiden van de provincie kent relatief meer besmettingen. Volgens Berx komt dat door skiërs die besmet terugkeerden uit Noord-Italië. De burgemeester van Bonheiden, Lode Van Looy (BR30), maakt zich geen te grote zorgen: "Het aantal besmettingen is al aan het minderen."

Het wetenschappelijk gezondheidsinstituut Sciensano heeft cijfers bekendgemaakt over het aantal besmettingen per regio en gemeente. "In absolute cijfers zijn er na Limburg het meeste besmettingen in de provincie Antwerpen", zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx in "Start Je Dag". "Dat mag niet verbazen als je weet dat Antwerpen qua bevolking de grootste provincie van België is met 1,8 miljoen inwoners."

"Maar per hoofd van de bevolking doen we het redelijk goed in onze provincie. 1 op de 2000 Antwerpenaars heeft een besmetting opgelopen. Ter vergelijking: in Limburg is dat zes keer meer met 6 besmettingen per 2000 inwoners", aldus Berx. 

In het zuiden van de provincie Antwerpen zijn meer besmettingen door skiërs die in Noord-Italië zijn geweest

Cathy Berx

Coronahaarden door skiërs

Binnen de provincie Antwerpen zijn er wel regionale verschillen. "De besmetting zit overal, laten we daar duidelijk over zijn. Toch zien we er meer in de zuidelijke regio van de provincie.  In Bonheiden is er een cluster van besmettingen. Daar zijn nogal wat mensen in Noord-Italië gaan skiën die besmet zijn teruggekeerd. Van daaruit zijn er een aantal coronahaarden ontstaan", zegt Berx op Radio 2 Antwerpen.

 

"Aantal besmettingen in Bonheiden lijkt wel al te minderen"

Lode Van Looy, burgemeester van Bonheiden, bevestigt dat er veel besmettingen waren, maar blijft er rustig bij: "Op de kaart die we ter beschikking krijgen is te zien dat onze gemeente inderdaad meer besmettingen had, maar intussen lijkt het weer aan het zakken en gaan we naar de niveaus van de buurgemeenten. Misschien komt dat omdat er in het begin van de crisis veel aandacht uitging naar de skiërs. Die zijn dan misschien sneller gedetecteerd, waardoor ze in verhouding minder mensen hebben kunnen besmetten en de verspreiding wat tegengehouden is." 

Het grote aantal zieken was ook nog niet meteen opgevallen in de gemeente zelf: "Onze gemeentediensten bijvoorbeeld zijn nog altijd gegarandeerd. Volgens de laatste berichten is de situatie in het Imeldaziekenhuis in de gemeente ook nog altijd onder controle."

We zien in de stad Antwerpen meer besmettingen. Onder meer bij grote gezinnen die met verschillende generaties samenwonen 

Cathy Berx

Grote gezinnen stad Antwerpen

"Ook in de stad Antwerpen zijn er relatief meer coronabesmettingen. Je ziet dat het gaat over verschillende gemeenschappen en nationaliteiten. Vaak grote gezinnen die de mooie traditie hebben om met meerdere generaties onder één dak te wonen", aldus Berx op Radio 2 Antwerpen.

Jongeren én ouderen overtreden regels

De gouverneur benadrukt andermaal het belang van het naleven van de veiligheidsmaatregelen. "Handen regelmatig wassen, anderhalve meter afstand houden en zo veel mogelijk binnenblijven en contact vermijden. De meeste mensen kennen die maatregelen goed. Al merken we dat die boodschap nog steeds niet goed doordringt bij de jongeren maar ook bij de ouderen. Zij overtreden de regels dan ook iets vaker", besluit de Antwerpse gouverneur Berx.

Meest gelezen