Beginnen de lessen in de scholen weer na de paasvakantie? "We weten het nu niet"

Het blijft onduidelijk of de lessen in de scholen weer beginnen na de paasvakantie. De coronamaatregelen zijn verlengd tot zondag 19 april, de laatste dag van die vakantie, maar het staat nog niet vast dat de lessen de volgende dag herbeginnen.

De coronamaatregelen gelden sinds vanavond al zeker tot en met zondag 19 april. Dat is de laatste dag van de paasvakantie. Betekent dat de lessen de volgende dag weer beginnen op de scholen? Het antwoord op die vraag is op dit moment onduidelijk.

"Dat weten we nu niet", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) daarover in "Het Journaal". We hebben de situatie nu bestendigd tot 19 april en ondertussen gaan we die opvolgen. We gaan luisteren naar de specialisten, naar wat zij zeggen over na de paasvakantie. Het zijn zij die ons gaan adviseren."

Bekijk hieronder het gesprek met Jan Jambon in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Net hetzelfde geluid is te horen bij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "De specialisten zullen bepalen wanneer het veilig en verstandig is om de scholen te heropenen", zegt hij. 

"Voor het onderwijsveld is het geen eenvoudige zaak dat de planning en afspraken maar lopen tot aan het einde van de paasvakantie. Echter, als dat volgens de wetenschappers het beste is voor onze volksgezondheid, dan volgen wij. Al sinds het begin van deze crisis luidt ons devies: volg de virologen. Dit is geen onderwijskwestie, maar een gezondheidskwestie."

Opschorting en opvang

Op 12 maart jongstleden besliste de regering om alle lessen in scholen op te schorten wegens de coronacrisis, een maatregel die vorige week maandag de facto inging. Sindsdien is afstandsonderwijs de regel. Scholen moesten wel opvang regelen voor kinderen van ouders die in de zorgsector werken en voor kinderen die anders bij hun grootouders zouden terechtkomen, een risicogroep voor het virus.

Omdat die richtlijn niet voor iedereen duidelijk was, maakte Vlaams minister Weyts die vorige week donderdag concreter. De opvang op school is er voor 3 groepen gezonde leerlingen: kinderen van ouders die in een "cruciale sector" werken (zoals de zorg, veiligheid of distributie), kinderen in een medische of sociaal kwetsbare situatie en voor kinderen met een moeilijke thuissituatie.

Ouders die telewerken moeten hun kinderen zelf opvangen. Ook leerlingen die ziek zijn, moeten thuisblijven.

Dinsdag jongstleden kondigde Weyts aan dat scholen ook in de paasvakantie opvang moeten regelen voor de kinderen die ervan mogen genieten.

Leerachterstand

Lieven Boeve, de directeur-generaal van het katholiek onderwijs in Vlaanderen, toont begrip voor de verlenging van de coronamaatregelen tot 19 april. "Het is wel vervelend dat we niet weten wanneer de scholen weer kunnen opengaan", zegt hij in "Het Journaal". "Ik begrijp dat de regering zich nog niet kan uitspreken over een verlenging van de sluiting van de scholen na de paasvakantie."

"Als we de scholen niet kunnen heropenen, dan zal een leerachterstand bij de leerlingen een grote zorg zijn. Niet alle leerdoelen kunnen gerealiseerd worden via afstandsonderwijs."

Bekijk hieronder het gesprek met Lieven Boeve in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen