Eén - VRT

Belgische bisschoppen vragen pastoors om niet zomaar misvieringen te livestreamen

De Belgische bisschoppenconferentie, de koepel van alle Belgische bisdommen, vraagt aan priesters om niet allemaal individueel hun misvieringen te streamen op het internet. Pastoors die dat toch willen doen, moeten een uitzondering vragen aan hun bisschop.

Door het coronavirus zijn alle kerkelijke vieringen binnen de Katholieke Kerk geschorst tot minstens 19 april. Steeds meer priesters lieten daarom de afgelopen dagen weten dat ze hun wekelijkse misviering zouden livestreamen zodat katholieke parochianen de viering via het internet thuis kunnen volgen. De Belgische Bisschoppenconferentie vraagt nu om dat niet zomaar te doen.

"We verwijzen mensen liefst zoveel mogelijk door naar de radio- en televisiemis die zondag om 10 uur zal uitgezonden worden op de VRT. In de Goede Week zullen we met de vijf Nederlandstalige bisdommen één gemeenschappelijke misviering streamen via Kerknet", vertelt woordvoerder Geert De Kerpel.

Toestemming van de bisschop

Priesters die toch nog hun eigen viering willen streamen, moeten daarvoor toestemming vragen aan hun bisschop. Pastoor Dirk Vannetelbosch uit Jette had ook al plannen voor een online misviering. "Dat initiatief vinden we erg fijn, maar zijn bisschop heeft hem toch aangeraden om zich de komende weken aan te sluiten bij de televisiemis en de gemeenschappelijke viering op Kerknet", aldus De Kerpel. Ook deken Felix van Meerbergen uit Diest kondigde deze week aan dat zijn misviering via het internet zal te volgen zijn. Hij blijft zijn viering livestreamen, laat de priester weten.

Meest gelezen