Coronacrisis is rollercoaster voor fruit- en groenteteelt: "Eerst konden we rekken vullen niet bijhouden, nu hebben we overschot"

Door de sluiting van de horecazaken zijn er van bepaalde soorten groenten en fruit overschotten, terwijl telers vorige week nog moeite hadden met de rekken te vullen voor hamsteraars. 

Het is mooi weer en we staan aan de voet van het teeltseizoen van vele groenten en fruit. Afgelopen weken was er door de aankondiging van de lockdown een enorm grote vraag naar die groenten en fruit. “Dat kwam door de vele hamsteraars. Telers moesten toen hun uiterste best doen om alle winkels te bevoorraden. Heel de keten kwam toen onder druk te staan,” zegt Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris van VBT. 

Het is een echte rollercoaster en dat zal nog een paar keer zo op-en-neer gaan

Luc Vanoirbeek

Nu daarentegen loopt de vraag enorm terug. “Veel mensen hebben nu een voorraad ingeslagen, dus komen ze niet meer winkelen. Het is een echte rollercoaster, maar we kunnen niet meer doen dan zorgen dat alle winkels voortdurend zijn gevuld.” 

Meer verse producten

Een van de grote afzetmarkten van de telers zijn de restaurants en brasserieën, maar die zijn moeten sluiten omwille van het coronavirus. “We verliezen een van onze belangrijkste afnemers waardoor we verschillende producten zoals enkele slasoorten niet meer kwijt geraken.” Ook de export die stilvalt heeft grote gevolgen.

Aan de andere kant zijn er wel veel mensen die van de gelegenheid gebruik maken om lokale en verse producten aan te kopen. “Ik hoop dat het hierdoor een beetje wordt gecompenseerd, maar het wegvallen van de horeca hakt wel stevig in. Gelukkig moeten de mensen blijven eten, dus het meeste zullen we wel kwijtraken.” 

Bekijk hieronder een bijhorende reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen