Dierenarts uit Schilde steriliseert mondmaskers voor zorgverleners

Dierenarts Dominique Van de perre uit Schilde vraagt zorgverleners in de buurt om hun gebruikte mondmaskers bij haar binnen te brengen. “Ik heb een toestel waarmee je op heel hoge hitte chirurgisch materiaal, doeken en dus ook mondmaskers kan steriliseren”, vertelt ze. Zo kunnen tekorten aan mondmaskers opgevangen worden door ze opnieuw te hergebruiken.

Dierenarts Dominique Van de perre uit Schilde gaf een voorraad mondmaskers mee aan een zorgverlener die langskwam in haar praktijk. “Ik vroeg om ze zeker niet weg te gooien, omdat we de mondmaskers kunnen steriliseren om ze nadien te hergebruiken. Dan besefte ik dat ik een oproep kon lanceren voor al de zorgkundigen uit de buurt”, vertelt ze in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen.

De autoclaaf

Het toestel dat Van de perre gebruikt om dingen te stereliseren is een autoclaaf. “Je kan daarmee op heel hoge hitte, zo’n 134 graden, chirurgisch materiaal, doeken en dus ook mondmaskers steriel krijgen”, legt ze uit. “Ziekenhuizen beschikken over dezelfde apparatuur, maar dat is niet zo bij thuisverpleegkundigen.”

“Mensen kunnen me contacteren via de dierenartsenpraktijk of de Facebookpagina. Dan spreken we verder af”, vertelt Van de perre. “Ik heb toch al behoorlijk wat berichtjes gekregen”, voegt ze er enthousiast aan toe. Ondertussen lieten ook collega’s van Van de perre weten dat ze ook willen helpen, indien de vraag te groot wordt.

Als dieren ziek zijn of er moet een spoedoperatie gebeuren, mogen ze langskomen. We gaan geen dieren laten lijden

Dierenarts Dominique Van de perre

Corona overdraagbaar door hond

Dierenartsen mogen in deze coronatijden enkel de hoogdringende spoedgevallen behandelen. Dat komt omdat het virus kan overgedragen worden via een dier. Van de perre legt uit: “Als een besmette eigenaar zijn hond aanraakt, zit het virus op de hond. De hond heeft daar geen last van, maar wanneer iemand anders de hond aanraakt, kan het virus naar die persoon worden overgedragen.”

Het is dus niet ongevaarlijk om naar de dierenarts te gaan. “Momenteel worden routinezaken geweigerd”, zegt Van de perre. “Als dieren ziek zijn of er dient een spoedoperatie door te gaan, mogen mensen zeker een afspraak maken. We gaan geen dieren laten lijden.”

Dierenartsen in het ziekenhuis?

De Orde der Dierenartsen heeft een inventaris laten opmaken van de beademingstoestellen in dierenartsenpraktijken. “Er wordt ook gevraagd naar reservemateriaal, zoals chirurgische schorten”, zegt Van de perre. Deze kunnen dan eventueel later in de ziekenhuizen gebruikt worden.

“In Frankrijk gaat het zelfs al zo ver dat de dierenartsen mee op de lijst staan om in te springen als er handen te kort komen in ziekenhuizen”, vertelt Van de perre. “In België is dat, voor de duidelijkheid, niet aan de orde”, voegt ze er aan toe. 

Meest gelezen