Parsifall (Wikimedia.org)

Dieven breken offerblokken open in basiliek van Halle

In de Sint-Martinusbasiliek in Halle hebben dieven verschillende offerblokken opengebroken en leeggemaakt. "De diefstallen gebeuren altijd op het middaguur. Dat is allemaal goed uitgedokterd", vertelt deken Raymond Decoster.

Een vrouw die toevallig in de basiliek was, zag hoe een man aan een offerblok aan het trekken was. "De vrouw sprak hem daarop aan en ze kreeg een vaag antwoord in het Frans over zogezegde nodige verplaatsingen van de blokken. Omdat ze het niet vertrouwde, heeft ze mij opgebeld en toen de man weg was, hebben we ontdekt dat de blokken waren opengebroken."

Creatieve dieven

De Sint-Martinusparochie zoekt al jaren naar oplossingen om dieven af te schrikken. "Vroeger werden dieven heel creatief. Dan gebruikten ze bijvoorbeeld een lang, dun stokje met achteraan aan stukje kauwgom om op die manier geld uit de offerblokken te vissen. Daar hebben we intussen al een systeem op gevonden, maar nu hebben ze de offerblokken gewoon stuk geslagen."

Hoeveel geld de dieven precies konden meenemen, daar heeft de deken het raden naar. "Eén van de offerblokken werd sowieso iedere dag leeggemaakt, dus veel kan dat niet zijn. Aangezien er tijdens deze coronacrisis veel minder mensen naar de kerk komen, worden er ook veel minder kaarsjes gebrand en zit er dus minder geld in de offerblokken. De herstelling van onze offerblokken kost meer dan het geld dat erin zat", aldus deken Decoster.

Meest gelezen