Er is meer dan corona, dit is het "andere" nieuws: nieuwe EU-patrouilles op Middellandse Zee en babynijlpaard geboren

Nieuwswebsites, radiouitzendingen en tv-journaals barsten van het coronanieuws. Maar her en der is ook ander nieuws te melden. Zo start de Europese Unie met nieuwe militaire patrouilles op de Middellandse Zee, verwelkomde Pairi Daiza een babynijlpaard en jaagt een nieuwe Amerikaanse wet China de gordijnen in. De muziekwereld moet ook afscheid nemen van de Nederlandse zangeres Liesbeth List.

EU start in april nieuwe missie op Middellandse Zee tegen wapensmokkel

Vanaf april zullen Europese marineschepen opnieuw patrouilleren op de Middellandse Zee, in de strijd tegen wapensmokkel naar Libië. De nieuwe operatie kreeg de naam Irini en is de opvolger van operatie Sophia, die eind maart officieel afloopt maar een jaar geleden al werd opgeschort. Operatie Irini heeft als voornaamste doel te voorkomen dat er nog wapens gesmokkeld worden naar de verschillende strijdende partijen in Libië. Er zal vooral in het oosten van de Middellandse Zee gepatrouilleerd worden. Voor de kust van Libië en Egypte heeft de EU geen toelating. Maar ook in de lucht wordt er gecontroleerd.

Naast de strijd tegen wapensmokkel zullen de schepen mogelijk ook migranten op zee oppikken, internationale wetgeving verplicht schepen er namelijk toe mensen in nood te redden. Griekenland heeft daarom toestemming gegeven om geredde migranten in zijn havens van boord te laten gaan. Italië weigerde dat. Tegenstanders van de nieuwe missie vrezen echter dat het redden van migranten de strijd tegen wapensmokkel zal overheersen en er in tijden van corona opnieuw meer vluchtelingen en migranten over zee naar Europa zullen komen.

Een Duits marineschip dat destijds deelnam aan de operatie Sophia in de Middellandse Zee.
(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Turkse media: "Situatie aan Turks-Griekse grens normaliseert"

De vluchtelingen en migranten die wekenlang aan de Turks-Griekse grens verbleven, trekken daar weer weg. Dat melden Turkse staatsmedia. Volgens het Turkse nieuwsagentschap Anadolu hebben ze aan de migratiediensten van de Turkse provincie Edirne het verzoek gestuurd om het grensgebied te mogen verlaten. Ze werden daarop met bussen overgeplaatst naar opvangcentra. Daar worden ze uit voorzorg twee weken in quarantaine geplaatst, wegens het risico op een mogelijke besmetting met het coronavirus. Ook verschillende Griekse media melden vrijdag, op basis van bronnen bij de politie, dat de Turkse regering migranten opnieuw naar het binnenland brengt. Het is niet duidelijk hoeveel mensen nog aan de Turkse kant van de grens verblijven en blijven hopen om Europa binnen te raken.

Amerikaanse wet over Taiwan jaagt China de gordijnen in

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een wet ondertekend die de Amerikaanse steun aan Taiwan moet verhogen. De VS heeft geen officiële relaties met Taiwan, deze wet moet de diplomatieke relaties met het eiland versterken, waardoor ook de internationale positie van Taiwan versterkt wordt. Ook wapenverkoop is erin opgenomen.

China reageert misnoegd op de nieuwe wet en verzekert dat het tegenmaatregelen zal nemen als de wet effectief van kracht wordt. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en dus Chinees grondgebied. De Chinese overheid voert de druk op andere landen geregeld op om geen officiële relaties met het eiland te onderhouden. Ze verzet zich ook tegen de vertegenwoordiging van Taiwan in internationale organisaties.

De Taiwanese presidente Tsai Ing-wen verwelkomde de wet op Twitter:

Wapenstilstand in zicht in Jemen

De strijdende partijen in Jemen hebben positief gereageerd op een oproep van de Verenigde Naties om een wapenstilstand te sluiten vanwege de coronacrisis. VN-gezant Martin Griffiths zegt dat hij iedereen nu om de tafel wil krijgen om "hun woorden om te zetten in daden".

In het straatarme Jemen woedt al jaren een bloedige burgeroorlog. De Houthi's liepen in 2014 hoofdstad Sanaa onder de voet en verdreven de regering. Daarop mengde een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië zich in de strijd. Het slepende conflict heeft geleid tot een ongekende humanitaire crisis en hulporganisaties waarschuwen dat een uitbraak van Covid-19 rampzalig zou zijn.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe uitbarsting Merapi-vulkaan op Java

Op het Indonesische eiland Java heeft de Merapi-vulkaan nog eens as uitgespuwd, tot wel 5 kilometer hoog. De uitbraak heeft 7 minuten geduurd, aldus het geologische centrum. Vanwege de aanhoudende activiteit van de vulkaan (het is niet de eerste keer deze maand dat hij as uitspuwt) blijft het alarmniveau op het op twee na hoogste niveau.

Java is het dichtstbewoonde eiland van Indonesië. Een vorige grote uitbraak van de Merapi stamt uit 2010. Meer dan 300 mensen kwamen toen bij meerdere uitbarstingen om het leven en 60.000 inwoners verloren hun woonst. De 2.968 meter hoge vulkaan is slechts 1 van zowat 130 actieve vulkanen in Indonesië, maar geldt als een van de gevaarlijkste. Het land met talrijke eilanden ligt op de "Pacific Ring of Fire", de geologisch meest actieve zone van de aarde waar vaker aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen.

Nijlpaardje geboren in Pairi Daiza

In Pairi Daiza is een nijlpaardje geboren. Het gaat om een mannetje. Het jong is al op 12 februari geboren, maar het nieuws is nu pas bekendgemaakt. De voorbije week kon het jong voor het eerst zijn buitenbassin ontdekken, nu het sterk genoeg is. "Het nijlpaard is met uitsterven bedreigd. De geboorte van een gezond nijlpaardjong is dus een goede zaak voor het in stand houden van het genetische kapitaal van deze diersoort", reageert Pairi Daiza.

Hongkongers blijven dromen van meer democratie

Nog niet zo lang geleden was Hongkong wereldnieuws door de wekenlange protestmarsen voor meer democratie, nu is ook Hongkong vooral in de ban van het nieuwe coronavirus. Maar dat wil niet zeggen dat die roep om democratie volledig verdampt is. Uit een peiling die het Britse persagentschap Reuters midden maart liet uitvoeren, blijkt dat 63 procent van de Hongkongers wil dat regeringsleider Carrie Lam ontslag neemt. Bovenop haar gecontesteerde aanpak van het protest wordt Lam ook onbekwaam geacht om de coronacrisis aan te pakken. Het percentage tegenstanders van de vele protesten is ook licht gedaald in vergelijking met eerdere peilingen.

Afscheid van Liesbeth List

In Nederland is zangeres Liesbeth List overleden. Ze werd 78 jaar. List zong veel vertaalde nummers van Jacques Brel en werkte ook vaak samen met Ramses Shaffy. Haar grootste succes boekte ze ook met Shaffy: de "Pastorale", uit 1968. Het nummer werd later ook gecoverd door het Vlaamse duo Nicole en Hugo.

Liesbeth List was drie jaar geleden gestopt met publieke optredens. Haar geheugenproblemen waren te groot geworden. Lees hier meer over het tumultueuze leven van de Nederlandse zangers.

Meest gelezen