AFP or licensors

Experts willen niet vastleggen hoe ver je mag fietsen of lopen: "Zo lang je afstand houdt, heeft dat geen nut"

Steeds meer experts willen niet dat er een regel komt over hoe ver je van je woning mag fietsen, wandelen of joggen. Gisteren vroegen de politiediensten om duidelijkheid daarover, en de Nationale Veiligheidsraad hakt deze namiddag waarschijnlijk de knoop door. Maar experts die de overheid adviseren, zien het "nut en de logica" van een perimeter niet in: "Het is vooral belangrijk dat mensen afstand van elkaar houden", zegt viroloog Steven Van Gucht. 

Om 14 uur deze namiddag komt de Nationale Veiligheidsraad bijeen om te bekijken of de coronamaatregelen worden verlengd, verscherpt of aangepast. En ook over de scholen (na de paasvakantie) en de zomerfestivals wordt stilaan duidelijkheid verwacht.

Moet er vastgelegd worden hoe ver mensen nog van hun woning mogen fietsen, wandelen of joggen, is nog zo'n vraag die voorligt. Voor politiediensten zijn de regels nu onduidelijk, waardoor het handhavingsbeleid in verschillende zones verschilt.

Politiek verdeeld

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) moet die vaste afstand er "met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid" komen. Hij vindt alvast niet dat een fietstocht van 50 kilometer nog kan. Te klein mag de straal rond de woning dan ook weer niet zijn, zodat je bijvoorbeeld geen samentroeping krijgt rond woontorens of in drukke wijken, zegt De Crem wel.

Maar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is het daarmee oneens: "Als ze de regels van afstand respecteren, kunnen mensen fietsen zo ver ze willen", klonk het gisteren in "Het journaal". 

Experts tegen

De experts die de overheid adviseren, volgen eerder de lijn van De Block. "Ik zie er het nut niet van in om daar een bepaalde afstand of duur voor vast te leggen", zegt Steven Van Gucht in "De ochtend" op Radio 1. Van Gucht is een van de experts die de bevoegde politici deze voormiddag zal adviseren. "Het is vooral belangrijk dat mensen afstand van elkaar houden", zegt hij. 

Ook Marc Van Ranst reageerde gisteren in "De afspraak". "Mensen die dicht bij elkaar komen, dat kan niet. Maar het aantal kilometer dat u fietst, maakt dat het verschil? Ik denk het niet." Ook motorrijders zorgen volgens Van Ranst niet voor een bijkomend risico. Hij hoopt op een "natuurlijk evenwicht" bij de handhaving van de politie. 

Bekijk hier het fragment uit "De afspraak":

Videospeler inladen...

Eenzelfde geluid bij Geert Meyfroidt, voorzitter van Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde, die ook verbonden is aan het UZ Leuven. Hij noemt een maximale afstand "complete nonsens". 

Deze voormiddag geven de experten uitleg aan de bevoegde politici, die deze namiddag allicht de knoop zullen doorhakken. 

Meest gelezen