Copyright 2011 Randy Riksen Photography

Sommige gescheiden ouders misbruiken coronacrisis om kinderen langer bij zich te houden

Sommige gescheiden ouders in een co-ouderschapsregeling misbruiken de coronacrisis om hun kinderen  langer bij zich te houden en ze niet naar hun ex-partner te brengen. Nochtans mag een kind volgens de coronaregels met beide ouders contact hebben, ook als de ouders niet meer samenwonen. Wie de omgangsregelingen van de kinderen niet respecteert, riskeert zware sancties. 

De regels zijn zeer duidelijk: contacten binnen het gezinsverband zijn toegelaten. Maar ook wanneer de ouders gescheiden zijn en een regeling van co-ouderschap hebben uitgewerkt, is het geen enkel probleem om de kinderen te wisselen. Alleen wanneer de kinderen of de ouders zelf besmet zijn, zijn de regels strenger.

En toch zien politie en parketten steeds vaker dat gescheiden ouders de crisis gebruiken om hun kinderen niet naar hun ex-partner te laten gaan. Maar dat kan niet, zegt Filiep Jodts van het parket van West-Vlaanderen. "De coronamaatregelen die de vrijheid beperken zijn geen geldige excuses om de omgangsregeling niet te respecteren." Wie dat toch doet riskeert zware boetes: een gevangenisstraf van een jaar en een geldboete van 8.000 euro.

Wie de regels niet respecteert, riskeert een gevangenisstraf van een jaar en een geldboete van 8.000 euro. 

Filiep Jodts, parket West-Vlaanderen

Toch hoopt Jodts dat het bij niet veel gescheiden ouders zo ver zal moeten komen. "Het is altijd mogelijk om van de afgesproken verblijfsregeling af te wijken, mits onderling akkoord. Mochten de ouders geen akkoord vinden, pleit ik ervoor om beroep te doen op een advocaat of een familiaal bemiddelaar." 

Bekijk hieronder de bijhorende reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen