Videospeler inladen...

Heuglijk nieuws uit Pairi Daiza: kerngezond nijlpaardenjong geboren

In dierenpark Pairi Daiza is een kerngezond nijlpaardenjong geboren. De blijde gebeurtenis dateert al van 12 februari maar pas deze week was het kleine mannetje sterk genoeg om het buitenbassin te verkennen. Dat leverde mooie beelden op onder een stralende zon.

Videospeler inladen...

Op de Rode Lijst van de IUCN - International Union for Conservation of Nature - staat het nijlpaard als "kwetsbaar" opgetekend. In Afrika komen nijlpaarden van nature voor, maar momenteel leven daar nog maar 115.000 tot 130.000 exemplaren in het wild. Vooral in het midden van de jaren 90 en begin jaren 2000 liepen de cijfers terug. Van de 29 Afrikaanse landen waar het nijlpaard voorkomt, noteerde de helft een terugval van de populaties.

De geboorte van een gezond nijlpaardenjong waar ook ter wereld is een goede zaak voor het behoud van het genetisch kapitaal van de soort. Op die manier beschikken dierentuinen over de hele wereld over een voldoende sterke genenpoel om herintroductie mogelijk te maken, mocht dat ooit nodig zijn om de soort te redden.

Meest gelezen