Videospeler inladen...

Belgische kat loopt coronavirus op, hoe uitzonderlijk is dat en moeten we ons zorgen maken over onze huisdieren?

Het coronavirus is vastgesteld bij een Belgische kat. Dat laat viroloog Steven Van Gucht weten op de dagelijkse corona-persconferentie. Hij benadrukt wel dat het "een alleenstaand geval" is. Moeten we ons zorgen maken over onze huisdieren? Drie vragen en drie antwoorden.

Kan mijn huisdier ziek worden met het coronavirus?

Ja, maar dat is volgens virologen zeer uitzonderlijk. Er zijn wereldwijd momenteel drie gevallen bekend waarbij dieren het coronavirus hadden opgelopen. Het gaat om twee honden in Hongkong en één kat in België. De dieren hadden telkens het virus opgelopen van een mens met het virus, niet van een ander dier.

De honden vertoonden geen ziektesymptomen en de Belgische kat had voorbijgaande ademhalings- en spijsverteringsstoornissen, maar maakt het intussen goed. Haar baasje was besmet met het coronavirus. "Het gaat om een alleenstaand geval", onderlijnt viroloog Steven Van Gucht. "Er zijn geen indicaties dat dit vaak voorkomt."

Als een huisdier besmet is geraakt, moet het net als de patiënt in quarantaine gehouden worden. Dierenartsen blijven beschikbaar (ook voor andere ziektes of aandoeningen). Je belt best op voorhand om af te spreken of en hoe ze je kunnen ontvangen en je huisdier kunnen behandelen.

Uw huisdier laten testen op het virus is momenteel geen prioriteit, klinkt het. "Op dit ogenblik dient absolute voorrang gegeven te worden aan het gebruik van de testen voor mensen."

Kunnen huisdieren mensen besmetten?

"Het risico op overdracht van het virus van huisdieren naar de mens is verwaarloosbaar in vergelijking met het risico op overdracht door direct contact tussen mensen", klinkt het in de richtlijnen. Toch worden verhoogde hygiënemaatregelen sterk aangeraden. "Vermijd nauw contact met uw dier, vooral als u ziek bent, was uw handen na het aanraken van een dier en laat het niet likken aan uw gezicht."

Wat met de huisdieren van wie ziek is?

Als de patiënt thuis verblijft, wordt aangeraden om het huisdier zoveel mogelijk binnen te houden. Voor het dierenwelzijn moeten de dieren wel nog steeds uitgelaten worden, daarbij moet voldoende afstand worden gehouden van anderen. Nauw contact tussen de zieke en het dier moet worden vermeden.

Als de patiënt in het ziekenhuis verblijft, wordt het huisdier best verzorgd in een vertrouwde omgeving door een familielid of kennis.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" met in de studio viroloog Steven Van Gucht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen