Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Liveblog - Coronavirus eist meer dan 10.000 levens in Italië, Trump overweegt New York in quarantaine te plaatsen

Italië heeft vandaag de kaap van 10.000 doden door het coronavirus bereikt. Daarmee is het land de trieste recordhouder van het aantal corona-doden wereldwijd. Spanje gaat Italië achterna, met 5.690 overlijdens tot nu toe. De Amerikaanse president Donald Trump overweegt drie staten in quarantaine te plaatsen, waaronder New York.  En in België zijn er 1.850 nieuwe besmettingen bijgekomen. Het totale aantal ligt zo op 9.134. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Zoek je in deze onzekere tijden een luisterend oor? Bij Tele-Onthaal kan je terecht op telefoonnummer 106 of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102 of chat op awel.be.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Trump overweegt New York, New Jersey en Connecticut in quarantaine te plaatsen

Videospeler inladen...

Om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen wil de Amerikaanse president Donald Trump New York, New Jersey en Connecticut afsluiten van de rest van de Verenigde Staten.  

“In de praktijk zitten we al min of meer in quarantaine”, zegt correspondent Björn Soenens, die in New York woont. De stad is goed voor de helft van de besmettingen van de staat New York: bijna 30.000 van de ruim 52.000

In New York zijn al 517 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat is bijna een kwart van de Amerikaanse doden door de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Of het in quarantaine plaatsen van de drie staten al dan niet effect zal hebben, is voer voor discussie in de VS, zegt Soenens.

Bekijk hier het volledige gesprek met onze correspondent in “Het Journaal”.

Videospeler inladen...

889 nieuwe corona-doden in Italië, intussen meer dan 10.000 doden

De afgelopen 24 uur zijn er 889 nieuwe overlijdens door het coronavirus geregistreerd in Italië. Dat brengt het totaal op 10.023 doden. De Noord-Italiaanse regio Lombardije is nog steeds het zwaarst getroffen, met meer dan 500 nieuwe sterftegevallen. 

In het totaal zijn er nu 92.472 besmettingen vastgesteld in Italië. 

Nieuwe cijfers: opnieuw 64 coronapatiënten gestorven in ons land

De overheid heeft naar dagelijkse gewoonte weer de nieuwe cijfers over het aantal coronabesmettingen vrijgegeven: 

  •  Er liggen nu 3.717 mensen in het ziekenhuis die besmet zijn met het coronavirus. Dat zijn er 575 meer dan gisteren.
  •  Van die groep liggen 789 mensen op intensieve zorg. Daar zijn de voorbije 24 uur dus 99 patiënten bij gekomen. 579 mensen worden er beademd, 81 meer dan gisteren. Vandaag is 43 procent van de bedden op intensieve zorg ingenomen.
  • In totaal zijn er in heel het land 1.850 nieuwe besmettingen bijgekomen. Dat is een forse stijging, maar dat heeft deels te maken met de opgedreven labocapaciteit en een (uitgestelde) rapportering van een groot Waals labo.
  • Het totale aantal infecties ligt zo op 9.134. Dat aantal zal ook de komende dagen blijven toenemen.
  • In de voorbije 24 uur zijn er 64 nieuwe sterfgevallen gemeld, iets minder dan gisteren. In totaal zijn nu al 353 coronapatiënten overleden. De jongste overledene was 30.

De kracht van de epidemie is weliswaar afgenomen, maar ze stijgt wel

"De bestaande maatregelen zijn zoals bekend verlengd tot 19 april", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Waarom is dat belangrijk? Wel, omdat we nog altijd in de stijgende fase van de epidemie zitten, er komen nog altijd nieuwe gevallen bij. De kracht van de epidemie is weliswaar afgenomen. Ze stijgt minder snel, maar ze stijgt wel. Er is nog altijd een heel hoge druk op onze hospitalen en op onze afdelingen intensieve zorg om al deze patiënten te kunnen opvangen en behandelen."

We zullen die maatregelen nadien ook moeten aanhouden, zegt Van Gucht. "Ook als we de piek bereikt hebben. Want als we die maatregelen lossen, kan er plots weer een opflakkering zijn en kunnen we toch een overbelasting krijgen van het gezondheidssysteem."

Air Antwerp vliegt niet meer tot 4 mei

Tot en met zondag 3 mei zal de luchtvaartmaatschappij Air Antwerp al haar vluchten opschorten. Air Antwerp vliegt vanaf Antwerpen op Londen, en London City Airport liet eerder deze week al weten dat ze tot eind april zullen sluiten.

Latijns-Amerika drijft maatregelen op

Videospeler inladen...

Zuid-Limburgse burgemeesters ijveren voor schakelzorgcentrum Sint-Truiden

De Zuid-Limburgse burgemeesters hebben waarnemend gouverneur Michel Carlier gevraagd om Sint-Truiden voor te dragen als locatie van het eerste schakelzorgcentrum. Burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren (CD&V) wil het schakelzorgcentrum zo snel mogelijk openen om de druk op het Sint-Trudoziekenhuis te verlichten.

De andere Zuid-Limburgse burgemeesters vrezen dat het Limburgse epicentrum van de corona-epidemie niet beperkt zal blijven tot Sint-Truiden. Daarom dragen ze Bilzen voor als locatie voor het tweede schakelzorgcentrum.

Schakelzorgcentra kunnen een oplossing bieden voor mensen die het ziekenhuis kunnen verlaten, maar niet meteen naar huis kunnen, bijvoorbeeld omdat er geen zorg kan worden gegarandeerd.

Nederland roept 600.000 mondmaskers terug

Een groot deel van de mondmaskers die de Nederlandse overheid uit China heeft geïmporteerd, deugt niet. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS. De maskers waren al verdeeld over ziekenhuizen, maar worden nu teruggeroepen door het ministerie van Volksgezondheid.

Het gaat om bijna de helft van een partij van 1,3 miljoen maskers van het type FFP2, 600.000 stuks. Ze voldoen niet aan de veiligheidseisen. Het is onduidelijk of de afgekeurde mondkapjes al in gebruik waren in de Nederlandse ziekenhuizen.

Meest gelezen