Foto: Hotel.nl

Mechelse hotels zetten deuren open voor zorgverleners: "Op deze manier kunnen ook wij ons steentje bijdragen"

In Mechelen geven een aantal hotels gratis kamers aan zorgverleners. Dokters en verplegers die na het werk niet meer thuis geraken of oververmoeid zijn, kunnen blijven slapen in één van de hotels. Veel mensen die van thuis moeten werken, kunnen dat niet in een rustige omgeving doen. Ook zij kunnen, weliswaar tegen betaling, in een hotel werken en overnachten.

Enkele Mechelse hotels zetten hun deuren open voor zorgverleners en thuiswerkers. “Hotels die waren gesloten, stellen we nu open voor zorgverleners. Zij die oververmoeid zijn of na het werk nog een lange rit naar huis moeten afleggen, kunnen gratis bij ons overnachten. Op die manier willen ook wij een steentje bijdragen”, zegt Ivo Van Itterbeeck, manager van hotel '3 Paardekens' in Mechelen.

Mechelse ziekenhuizen tevreden

De Mechelse ziekenhuizen zijn blij met de actie, ook al is het nog niet meteen nodig. “Het is een geweldig initiatief. Op dit moment wordt er nog geen gebruik van gemaakt. Veel werknemers wonen in de omgeving van de ziekenhuizen en werken op redelijke uren. Als de toestand nog hectischer wordt, kan dat veranderen. Het is dan handig om in een hotel te overnachten”, zegt Bart Pardon van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden.

In het Mechels hotel '3 Paardekens' nemen ze extra hygiënemaatregelen indien het zorgpersoneel blijft overnachten. "We hebben gehoord van een viroloog dat het virus maximaal 72 uur buiten het lichaam actief kan zijn. Daarom bieden we enkel kamers aan waar gedurende drie dagen niemand geweest is", zegt manager Van Itterbeeck. "Uiteraard wordt alles ook grondig ontsmet. Daarnaast is de ontbijtzaal ook gesloten, maar zetten we 's ochtends een ontbijt voor de deur."

Thuiswerken op hotel

“Ook willen we mensen die van thuis uit moeten werken, ondersteunen", zegt Van Itterbeeck. "Veel van hen hebben kinderen of wonen klein, waardoor ze niet rustig kunnen werken. Daarom bieden we bedrijven aan om tegen een kleine vergoeding een kamer te huren voor hun medewerker. Ze kunnen ook blijven slapen. Dit gebeurt overigens in een ander hotel van ons, zodat we hen gescheiden kunnen houden van het zorgpersoneel."

Voorlopig hebben zeven hotels zich beschikbaar gesteld, maar ook andere hotels willen openen als dat nodig is

Didier Boehlen van de Antwerpse hotelsector

10.000 euro

In Antwerpen wordt nagedacht over een soortgelijk initiatief. “We overleggen met de Antwerpse ziekenhuizen om ook zorgverleners op te vangen in onze hotels", zegt Didier Boehlen van de Antwerpse hotelsector. "Aan hotels die nog open zijn, hebben we gevraagd om enkele verdiepingen vrij te maken. Voorlopig hebben zeven hotels zich beschikbaar gesteld, maar ook andere hotels willen openen als dat nodig is."Zo'n 75 procent van alle Antwerpse hotels zijn momenteel gesloten, omdat ze door de verstrengde coronamaatregelen geen gasten meer ontvangen.  

De Antwerpse hotelsector voorziet ook een vergoeding voor hotels die dat doen. “We hebben 10.000 euro vrijgemaakt om die hotels financieel te ondersteunen. Dat dient dan om hun kosten, zoals de schoonmaak, te dekken”, aldus Boehlen.

“Aan de ZNA ziekenhuizen en aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, vroegen we welke bijkomende maatregelen er moeten genomen worden op vlak van hygiëne en eventuele extra ontsmetting. Als we daar een antwoord op hebben, kunnen we verder.” 

Meest gelezen