Coronaregels op het werk: op 3 dagen meer dan 80 inbreuken geteld, 7 bedrijven gesloten

Op drie dagen tijd is bij 84 bedrijven een inbreuk op de coronamaatregelen vastgesteld en moesten 7 bedrijven worden gesloten. Dat blijkt uit cijfers van minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). In totaal werden 245 bedrijven gecontroleerd, bij een honderdtal gingen inspecteurs ter plaatse. Bij die laatste groep was bijna 9 op de 10 niet in orde. "Heel veel bedrijven doen het schitterend, maar de rotte appels moeten uit de mand", zegt Muylle.

Thuiswerk wordt de norm, en in bedrijven waar dat niet mogelijk is, moeten afstandsregels worden nageleefd. Enkel in essentiële sectoren (zorg, distributie, veiligheid,...) kan een uitzondering worden gemaakt. 

Die strenge maatregelen kondigde de federale regering vorige week dinsdag aan. "Als de overheid vaststelt dat de regels inzake social distancing (afstand houden, red.) niet worden gerespecteerd, zijn bedrijven in eerste instantie een zware boete verschuldigd. Als het na de sanctie opnieuw gebeurt, zal het bedrijf gesloten worden", waarschuwde premier Sophie Wilmès (MR) toen.

Een goede week later zijn er al 7 bedrijven gesloten. Op drie dagen tijd (tussen 23 en 25 maart) kwamen 176 klachten binnen bij de arbeidsinspectie. 245 bedrijven werden telefonisch gecontacteerd voor een controle, maar bij een honderdtal gingen de inspecteurs ook effectief langs. Bijna 9 op 10 van die bedrijven waren niet in orde met de coronamaatregelen.

Geen boete

"Het gaat dan om inbreuken tegen de social distancing, de hygiëne die niet wordt gerespecteerd, of het vervoer naar de werf dat niet goed verloopt omdat te veel mensen bijvoorbeeld samen in een busje zitten, maar ook beschermkledij in de voedingssector", zegt federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V), die expliciet de bouwsector noemt.

Bij de bedrijven die werden gesloten, was de situatie "zo ernstig" dat een bijsturing niet mogelijk was. 77 anderen kregen wel een waarschuwing. Boetes werden nog niet opgelegd, ook al had de premier die wel aangekondigd. Volgens Muylle hebben boetes op dit moment "weinig zin". De minister benadrukt nog dat "heel veel bedrijven het schitterend doen". "Maar de rotte appels moeten uit de mand", klinkt het. 

Checklist

Wilt u als werkgever controleren of u alle maatregelen naleeft? Worden liften wel zo veel mogelijk uit dienst genomen, en heeft u er al aan gedacht om de regels op posters te verspreiden op uw werkplek? De richtlijnen werden samengevat op deze checklist van de FOD Werkgelegenheid. 

Voor werknemers die zich zorgen maken, geldt het advies om je eerst tot je leidinggevende te richten, daarna bij de interne of externe preventiedienst, en pas daarna een klacht in te dienen bij de arbeidsinspectie (telefonisch of via mail, bij het regionaal bureau, meer info per regio), of bij de lokale politie. 

Meest gelezen