Represented by ZUMA Press, Inc.

Onze correspondenten in Spanje en Italië getuigen: "Situatie is hier nog altijd schrijnend"

"De cijfers blijven hier maar stijgen en de situatie in de zorgsector blijft alarmerend." Dat zegt onze Spanje-correspondent Sven Tuytens vanuit Madrid. Ook in Italië is het nog lang niet voorbij, al lijkt er wel een kentering aan te komen. "De curve is platter aan het worden en dat geeft de Italianen wat hoop", zegt onze Italië-correspondent Mustafa Marghadi vanuit Rome.

In Spanje zijn er nu al 4.365 doden gevallen door het coronavirus. De voorbije 24 uur zijn daar 655 overlijdens bijgekomen. "Dat is een lichte daling met de dag ervoor, maar de Spaanse regering zegt dat we dat niet mogen interpreteren als een verandering van de situatie." Dat zegt Spanje-correspondent Sven Tuytens in "De ochtend" op Radio 1. "De noodtoestand duurt hier nu al twee weken, dus er zou een verandering moeten komen, maar de situatie in de zorgsector blijft nog altijd schrijnend."

De Spaanse regering zegt dat we de lichte daling niet mogen interpreteren als een verandering van de situatie.

Sven Tuytens, correspondent in Madrid

Opvallend in Spanje: het grote verschil tussen private en publieke ziekenhuizen. Die laatste kreunen onder het werk en moeten patiënten op de gang en de grond leggen, terwijl het er in private ziekenhuizen bijzonder rustig aan toe gaat. Veel private ziekenhuizen sluiten zelfs, omdat er te weinig werk is. "Daar komt heel veel kritiek op", zegt Tuytens. "De artsenbond van Madrid stapte zelfs naar de rechtbank om de private ziekenhuizen te verplichten om ook de nodige inspanningen te leveren."

Italië: "dodental ligt veel hoger dan we denken"

In Italië zijn er officieel al 8.215 mensen overleden aan het coronavirus en zijn er meer dan 80.000 bevestigde gevallen van besmetting. "De afgelopen vijf dagen kwamen er iedere dag zo'n 600 overlijdens bij. Dat blijft natuurlijk heel veel, maar de curve is platter aan het worden", zegt Italië-correspondent Mustafa Marghadi op Radio 1. "Daar trekken de Italianen zich aan op."

Marghadi zegt wel dat er veel twijfel is over de juistheid van de sterftecijfers. "Het zorgsysteem was hier echt volledig overweldigd waardoor het onmogelijk was om genoeg mensen te testen. Heel veel mensen zijn thuis gestorven en werden begraven zonder dat ze getest werden. Dus al die mensen werden niet meegerekend, dus het dodental zal veel hoger liggen dan we nu denken.

Veel mensen zijn thuis gestorven en werden begraven zonder dat ze getest werden. 

Bekijk hier onze Italië-kenner Willem Van Mullem in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen