Foto Mario Nap

Ook West-Vlaanderen rouwt om Nederlandse zangeres Liesbeth List

Ook uit West-Vlaanderen komen er heel wat reacties op het overlijden van de Nederlandse zangeres Liesbeth List. Europees parlementslid Geert Bourgeois (N-VA) en de zangeres Riet Muylaert - vroeger bekend als JackoBond - waren maar enkele van haar bewonderaars. 

Liesbeth List stierf woensdagnacht in haar slaap, thuis in Nederland. Ze werd 78. De zangeres was bij ons vooral bekend van de duetten die ze met Ramses shaffy zong:  "Pastorale" en "Aan de andere kant van de heuvels". Ze stopte drie jaar geleden al met optreden omdat ze last had van dementie, een ziekte die ze had opgelopen na een hersenletsel vroeger.

Gevleugelde stemmen

Zangeres Riet Muylaert uit Beernem, vroeger bekend als Jackobond, heeft Liesbeth List goed gekend. "Toen ik pas afgestudeerd was, hebben we samen een tournee gedaan, "Gevleugelde stemmen". We zongen samen liedjes begeleid door twee pianisten aan vleugelpiano's. Mijn moeder, die een grote fan was van Liesbeth, vond dat geweldig, om mij samen met haar idool te zien optreden. Ik heb ook veel uit die ervaring geleerd."

Riet had vooral veel bewondering voor het inlevingsvermogen waarmee List haar nummers bracht. "Onvoorstelbaar was het hoeveel emotie zij in die nummers stak. Ze heeft dan ook een zwaar leven gehad. Ze is geboren in Nederlands-Indië en heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog een tijdlang met haar ouders in een Japans interneringskamp geleefd. Haar moeder pleegde daarna zelfmoord. En haar vader stond haar af voor adoptie omdat zijn nieuwe vriendin het niet met haar kon vinden."

Misschien stift ik straks, net zoals haar, mijn lippen vuurrood en drink ik een slokje appelsap voor ik een nummer van haar breng

Zangeres Riet Muylaert

Ondanks haar verleden en haar dementie was Liesbeth List iemand die positief in het leven stond. "Dat vond ik ook zo straf", herinnert Riet zich, "als ze tijdens de tournee al eens teksten vergat, ze had toen al last van dementie, dan maakte ze daar gewoon een grapje over. Het publiek kon daar om lachen en vergaf haar dat ook graag."

"Ik denk dat ik straks één van haar nummers instudeer", besluit ze, "en het opneem voor Facebook. Als eerbetoon. En net zoals zij, voor haar optredens, kleur ik dan misshien mijn lippen vuurrood en neem ik één slokje appelsap. Dat deed ze ook altijd.  Ze dacht dat het zuur van die appelen goed was voor haar stem."

"Een heel spontane vrouw"

Ook Europees N-VA-parlementslid Geert Bourgeois uit Izegem heeft mooie herinneringen aan Liesbeth List. Hij bracht op een Vlaams-Nederlandse top hulde aan haar carrière als één van de meest populaire kleinkunstzangeressen. Hij had haar jaren daarvoor ook al eens ontmoet, in het Vlaams Huis in Izegem eind de jaren 60. "Liesbeth List kwam optreden in het stedelijk auditorium. Haar optreden was overweldigend. Achteraf heb ik haar uitgenodigd om iets met ons te drinken in het, nog jonge, Vlaams Huis. Het was een bijzonder spontane vrouw, ze stond gewoon samen met ons iets te drinken aan de bar. We hebben daar een los gesprek gevoerd. Het was een hele grote dame."

Meest gelezen