Copyright Lucy Lambriex

Psychologe uit Aalter biedt gratis zelfhulpprogramma aan: “Ik wil mijn kennis delen”

Een psychologe uit Aalter biedt een gratis zelfhulpprogramma aan voor mensen die hulp nodig hebben tijdens de coronacrisis. Wie zich aanmeldt, krijgt elke week een mail met opdrachten, oefeningen of tips waarmee ze aan de slag kunnen gaan. “Ik deel heel graag, en wou mijn kennis niet alleen voor mezelf houden”, klinkt het. 

“Ik ben al 20 jaar therapeut en hulpverlener en door de coronacrisis kon ik plots niemand meer begeleiden”, vertelt Ada Van Moorhem bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Ze heeft een groepspraktijk in Beernem en in Aalter. “Ik hoorde dat er heel wat mensen met onzekerheden en angsten zitten. Het is moeilijk om zoiets te horen, want ik weet dat ik de tools in handen heb om mensen te helpen, maar de hulp is niet betaalbaar of onbereikbaar.”

Omdat Ada Van Moorhem graag iets wilde betekenen voor iedereen die hulp kan gebruiken tijdens de coronacrisis, heeft ze een zelfhulpprogramma uitgewerkt. “Mensen die zich inschrijven krijgen wekelijks opdrachten, oefeningen en tips om met klachten en gevoelens aan de slag te kunnen gaan.”

Eigenlijk is het een soort van handleiding om mensen hun eigen therapeut te laten zijn

Wekelijkse oefeningen

"De oefeningen die ik geef, zijn gebaseerd op basis van stressmanagement, timemanagement, relaxatietechnieken, maar ook emotiereguleringstechnieken”, gaat Van Moorhem verder. “Ik geef hen bepaalde relaxatieoefeningen, of help hen met het aanmaken van een “piekerlijst”. Op die manier voelen mensen zich hopelijk minder machteloos, en kunnen ze iets doen met de gevoelens die ze hebben. Ze mogen zelf ook kiezen welke oefeningen ze wel of niet doen. Ze hebben zelf de regie in handen. Eigenlijk is het een handleiding zodat mensen hun eigen therapeut kunnen zijn. De therapeutische methodieken zijn voor iedereen toegankelijk, en duren slechts 5 minuten.”

“Alles is volledig anoniem”, verzekert Van Moorhem. “Ik wilde mijn kennis delen met het brede publiek, en niet alleen met mensen die al in begeleiding waren. Ik vind het mijn maatschappelijke taak om dat te doen.” De programma’s zijn beschikbaar voor mensen vanaf 14 jaar. Meer informatie vind je op de site van groepspraktijk De Leidraad.

Meest gelezen