Royals op zondag: "Kwetsbare" 93-jarige geeft haar boodschappen door, en de (kostbare) schat van Alibaba

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Corona-pandemie of niet, vanop hun koninklijk landgoed doet iedereen gewoon voort. Meghan Markle klust voor Disney, een zieke prins Charles applaudisseert en de Queen charmeert met haar bakelieten telefoontoestel. Koningen wenden zich tegenwoordig tot een Chinese weldoener en prinses Aiko studeert af zonder hoedje.

Een comeback en een verhuizing

Het is bevestigd: de hertogin van Sussex, Meghan Markle, heeft haar eerste rol beet sinds haar verloving met de Britse prins Harry. Voor de natuurfilm "Elephant" van streamingdienst Disney+ leent ze haar stem om teksten in te lezen. Ze is een "voice-over". "Elephant" gaat over een Afrikaanse olifant die met haar jong door de Kalahariwoestijn in Afrika reist.  

Haar "comeback" op het scherm heeft gewezen actrice Meghan wellicht voor een stukje te danken aan haar man. Die schoof haar naar voren bij Bob Iger, de grote baas van Disney, op de rode loper van de première van "The lion king". (bekijk de video hieronder) De beelden gingen vorige zomer viraal en lokten kritiek los als "Harry smeekt zonder gêne". De opnames zouden al in het najaar plaatsgevonden hebben.

In ruil voor het werk zal Disney geld storten aan de organisatie Elephants Without Borders die strijdt tegen stropers en als goed doel de steun krijgt van prins Harry. Vanaf 1 april zetten Harry en Meghan officieel een stap terug als werkende royals en worden - op eigen vraag - financieel onafhankelijk. Of Meghan voor de Disney-klus extra vergoed is, is niet bekend. "Elephant" zal beschikbaar zijn vanaf 3 april op Disney+.

LA is voorzien op de noden van celebrity's

Canadees reporter Lianey Lui

Volgens People Magazine zijn Harry en Meghan met hun 10 maanden oude zoontje Archie verhuisd van Canada naar Los Angeles (VS). Een logische stap, zegt de Canadese reporter Lainey Lui. "Paparazzi wisten exact waar ze verbleven op Vancouver Island, tot hun wandelroutes toe. Er zijn weinig plaatsen op het eiland waar ze zich verborgen kunnen houden. Los Angeles is voorzien op de noden van celebrity's",  legt zij uit. In LA woont ook Meghans moeder Doria Ragland.

Een rondje applaus

De zorgkundigen in het Verenigd Koninkrijk verdienen en kregen ook applaus met de hashtag #ClapForOurCarers op sociale media. Kensington Palace postte een video van prinses Charlotte, prins Louis en George, de kinderen van prins William en Kate Middleton. Het trio klapt enthousiast voor "alle (huisartsen), verplegers, zorgmedewerkers, apothekers en vrijwilligers die onvermoeibaar coronaslachtoffers helpen". 

Ook opa prins Charles deed mee. Opmerkelijk, want het was het eerste beeld van de Britse troonopvolger sinds bekend raakte dat hij COVID-19 uitziekt in zijn woonst Birkhall in Schotland. Echtgenote Camilla applaudiseert lustig mee, uiteraard geïsoleerd van Charles. De hertogin van Cornwall testte negatief.

Charles had telefonisch contact met David Miliband, ex-minister en directeur van het International Rescue Committee. De prins liet Miliband weten dat hij gewoon blijft doorwerken. "De prins was in een goede bui en niet in paniek", aldus Miliband. Charles vertoont net als collega-prins Albert van Monaco milde symptomen.

Instagram stories/Clarence House

Een telefoon en een noodpakket

Intussen heeft Charles moeder, de Queen, haar traditionele paasvakantie met een week vervroegd en verblijft ze in Windsor Castle, waar ze op de hoogte gehouden wordt van de laatste stand van zaken in haar land en de rest van de wereld.

Op sociale media plaatste het paleis foto's van het wekelijkse onderhoud van de Queen met premier Boris Johnson. Deze keer telefonisch. Business as usual, daar valt niemand meer van achterover, maar blijkbaar wel van haar telefoontoestel. Het ouderwetse bakelieten exemplaar - vermoedelijk een draaitoestel - wist te charmeren. 

Spot u daarnaast ook de beeldjes van haar lievelingshonden (corgi's) en de fruitkom? De foto's creëerden de mogelijkheid om eens te lachen, zoals koningin Elizabeth die als "kwetsbare 93-jarige" een bestelling plaatst bij Johnson op een vals Twitteraccount.

Gin, koekjes, chips, biefstuk, ontsmettende doekjes en bonen in blik, meer heeft ze niet nodig. "Genoteerd, Johnson? En zet maar af aan het hek." Maar de premier zal eventjes niet meer kunnen leveren aan huis, want Johnson zit besmet met het coronavirus in quarantaine. 

Een welwillende Jack Ma

Spanje is een van de zwaarst getroffen landen in de corona-pandemie. En zoals bijna overal: de vraag om beschermend materiaal voor zorgverleners is immens.

Koning Felipe
sprong, net als onze koning Filip, in de bres en wendde dezelfde contacten aan: hij vroeg de Chinese baas van telecomgigant Huawei en webwinkel Alibaba-oprichterJack Ma om een lading te zenden. Het ging om duizenden coronatesten, mondmaskers, beademingstoestellen en specifieke kledingpakketten. Via Twitter bedankte het Spaanse koningshuis de Chinezen voor hun bijdrage. 

Koning Filip prijkt op onderstaande foto met Jack Ma. Ze ontmoetten elkaar op staatsbezoek in China in 2015, een jaar later kwam Jack Ma langs op het kasteel van Laken om daar te praten met Belgische topmanagers als Michèle Sioen en Jef Colruyt.  

Een masker (in plaats van afstudeerhoedje)

In Japan is het enige kind van keizer Naruhito en keizerin Masako afgestudeerd. De school van prinses Aiko hield een diploma-uitreiking, weliswaar in beperkte kring door corona. Enkel ouders waren welkom. Het keizerlijke paar was niet aanwezig. "Wij denken aan diegenen die in moeilijkheden zitten door het virus", klonk het in een mededeling van het hof. 

Voor de 18-jarige Aiko ook geen vierkant afstudeerhoedje dat (zoals in de VS traditioneel) de lucht invliegt, maar een mondmasker. Aiko zal voortstuderen aan de Universiteit van Tokio waar ze Japanse taal en literatuur gekozen heeft. Ze treedt daarmee in de voetsporen van haar vader. 

AFP or licensors

Meest gelezen