Videospeler inladen...

"Van masturberen en seksspeeltjes op afstand tot virtueel dineren": Alles over liefde, seks en daten in coronatijden 

Liefde, seks en daten in deze coronatijden, het is niet evident. Seksuologe Lotte Vanwezemael wordt dezer dagen op MNM en op sociale media overstelpt met vragen. Wat mag wel nog? Wat mag niet meer? Hoe kan je daten? En hoe maak je het uit? We zetten alles op een rijtje. 

Eerst even dit: "Op dit moment is er geen bewijs dat corona doorgegeven wordt via sperma, voorvocht of vaginaal vocht", legt seksuologe Lotte Vanwezemael (Seksuolotte) uit in "Vandaag". Maar daar hoort een grote kanttekening bij. "Want je hebt natuurlijk wel een close contact met elkaar als je seks hebt, je kust bijvoorbeeld ook. Dus die 1,5 meter afstand houden, lukt niet."

"Sommigen zeggen dan dat het bijvoorbeeld wel kan op z’n hondjes, omdat je dan niet naar elkaar kijkt." Maar ook die mythe helpt ze de wereld uit. "Dat helpt totaal niet, want je raakt elkaar wel aan, dus dan kan je het op die manier wel doorgeven."

Seks met je partner hebben als je samen onder één dak woont, kan

Lotte Vanwezemael - seksuologe

Eigenlijk is het simpel: "Seks met je partner hebben als je samen onder één dak woont, kan. Tenzij een van de twee symptomen vertoont, dan worden seks en kussen ook afgeraden. En als je echt schrik hebt voor besmetting, doe je het ook beter niet. Seks met mensen die je niet kent, of met je partner als die niet onder hetzelfde dak woont, doe dat gewoon niet."

Bekijk hieronder het fragment en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Hoe kan je dan toch seks hebben?

Dat is niet altijd even gemakkelijk, geeft Vanwezemael toe. "Er zijn heel veel koppeltjes, zeker ook jongeren, die nog bij hun gezin wonen en die elkaar missen. Als ze elkaar dan zien, dan moet dat nog altijd op anderhalve meter afstand. Dus niet kussen, geen handje vasthouden."

Je kan masturberen naast elkaar, een striptease doen, of er zijn seksspeeltjes op afstandsbediening

Lotte Vanwezemael - seksuologe

De oplossing? "Er zijn heel veel andere manieren om toch seksualiteit te beleven. Je kan masturberen naast elkaar, een striptease doen, of er zijn seksspeeltjes op afstandsbediening of die je met een app kan bedienen. Je kan heel creatief zijn om toch intimiteit te beleven met elkaar."

Bekijk hieronder het fragment en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Wat met singles? En online daten?

Ook voor singles zijn deze coronatijden niet evident. Online daten kan wel nog, afspreken niet. "Maar online daten kan ook weer creatiever ingevuld worden door bijvoorbeeld virtueel te dineren. Dan zet je je gsm voor je en kook je tegelijk dezelfde maaltijd. Of je kijkt een film vanop afstand."

"Het is wel helemaal anders, want dat fysieke contact, die aanrakingen heb je niet. Dus je krijgt huidhonger, het gemis van die fysieke aanrakingen. Bij aanrakingen komen er ook heel wat hormonen vrij. Denk aan het knuffelhormoon."

Maar ook hier zijn er weer oplossingen voor: "Zorg bijvoorbeeld goed voor jezelf, neem een warm bad of een goede douche, masseer jezelf, knuffel met een huisdier."

Zorg goed voor jezelf, neem een warm bad of een goede douche, masseer jezelf, knuffel met je huisdier

Lotte Vanwezemael - seksuologe

Al maakt ze zichzelf ook geen illusies. "Er gaan sowieso mensen zijn die zich niet aan de regels kunnen houden."

Bekijk hieronder het fragment en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

De andere kant van de medaille: meer spanningen, meer conflicten in relaties

En dan zijn er ook de koppels of gezinnen die nu 7 dagen op 7, 24 uur op 24 samen (moeten) leven. "Dan kan het wel eens zijn dat er spanningen of frustraties naar boven komen. Het is belangrijk om die dan een plaats te geven."

Je moet zorgen dat je genoeg qualitytime hebt met je partner en kinderen, maar daarnaast moet je ook genoeg me-time inbouwen

Lotte Vanwezemael - seksuologe

Routine, structuur, een dagplanning, afspraken, het zijn allemaal zaken die kunnen helpen om ons leven "in ons kot" eenvoudiger te laten verlopen. "Je moet zorgen dat je genoeg qualitytime hebt met je partner en kinderen, maar daarnaast moet je ook genoeg me-time inbouwen. Als je voortdurend bij elkaar bent, heb je ook soms nood aan rust, privacy, een moment voor jezelf. En als er toch conflicten zijn, moet je dat wel bespreekbaar maken. Blijven communiceren is dus de boodschap."

Bekijk hieronder het fragment en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Wat als je het toch wil uitmaken in coronatijden?

Wat als het toch te veel wordt en je het wil uitmaken? "Breakups zijn al heel moeilijk, zowel het uitmaken als gedumpt worden. Maar in deze tijden is dat nog moeilijker", benadrukt Vanwezemael. 

Breakups zijn al heel moeilijk, zowel het uitmaken als gedumpt worden. Maar in deze tijden is dat nog moeilijker

Lotte Vanwezemael - seksuologe

Want als je niet onder één dak woont, hoe doe je dat dan? "Het is aan te raden om elkaar dan toch even te zien. Maar een troostende knuffel van "sorry, het spijt mij", dat kan niet."

Ook als je samenwoont, is het moeilijk. "Dan is het belangrijk om goede afspraken te maken: wie blijft in het huis? Wie zorgt er voor de kinderen? Hoe maken we die afspraken?"

Het kan dan al snel verleidelijk lijken om een breuk uit te stellen. "Niet doen", zegt Vanwezemael. "Dan gaan er alleen nog meer spanningen zijn en dan kan het echt tot conflicten leiden, die misschien nog erger zijn."

En wat als je gedumpt wordt? Even op café of uithuilen bij vrienden kan niet. "Zoek afleiding, ga wandelen, sporten, zoek contact met familie of vrienden om je gedachten te verzetten. Het gemakkelijke: je gaat je ex niet snel in real life tegenkomen, maar verwijder hem of haar ook op sociale media. En, je hoeft je nu ook niet slecht te voelen om met een pot Ben en Jerry’s onopgemaakt in de zetel te liggen."

Wat verwacht Vanwezemael na de coronacrisis, een scheidingsgolf of een babyboom? "Allebei", gokt ze. "Er zal wel een coronageneratie ontstaan."

Bekijk hieronder het fragment: 

Videospeler inladen...

Het hele gesprek met seksuologe Lotte Vanwezemael in "Vandaag" kan u hier herbekijken: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen