Radio 2

Beeldengroep in Vlaamse Ardennen toont hoe "social distancing" moet: "Ik heb ze verzet, ze stonden te dicht bijeen"

Kunstenaar Yvan De Vos heeft de standbeeldengroep “Den Avondklap” in Parike aangepast aan coronatijden. Het was burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open VLD) die opmerkte dat de drie beelden te dicht bij elkaar stonden. De Vos haastte zich om de figuren op de juiste corona-afstand van elkaar te zetten.

"Social distancing" is een belangrijke maatregel in de strijd tegen het coronavirus. Je moet zeker 1,5 meter afstand houden van een andere persoon. Zo vermijd je dat je anderen zou besmetten, of dat je zelf besmet zou raken.

Het kunstwerk "Den Avondklap" staat al sinds 2004 in Parike, een deelgemeente van Brakel in de Vlaamse Ardennen. Je ziet drie volksfiguren die een babbeltje slaan met elkaar. De twee mannen zitten samen op een bank, de vrouw staat er bij. Maar allemaal iets te dicht bij elkaar volgens de richtlijnen tegen het coronavirus.

Ik pas de beelden graag aan als er kritiek vanuit de maatschappij op is. Dat moet kunnen
Kunstenaar Yvan De Vos

1,5 meter van elkaar

"Gisteren zei mijn vrouw dat ze een foto van mijn beelden had gezien op de Facebookpagina van onze burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open VLD). Het was wat ludiek bedoeld maar ik dacht toch meteen dat ik er maar beter iets aan kon doen", vertelt kunstenaar Yvan De Vos. "Vanmorgen heb ik dan meteen de betonnen beelden verzet. Ik weet hoe ze ooit geplaatst zijn dus het ging vlot om ze te verzetten. De mannen heb ik elk apart op een bank gezet en de vrouw heb ik wat verder rechtop gezet."

"De reacties op de aanpassing van de beelden beginnen binnen te lopen. Veel mensen wandelen graag langs het mooie pleintje waar de beelden staan. En nu staan ze gelukkig op de juiste corona-afstand van elkaar, zoals het moet." Een bord met een opschrift om de juiste afstand nog eens extra te benadrukken maakt het helemaal duidelijk. Gelukkig verzette de kunstenaar de beelden op tijd, een boete hoeft niet meer uitgeschreven te worden.

kasto80

Meest gelezen