STVV-kapitein Jordan Botaka: “Het schrikt me af dat de stad waarin ik woon zo hard getroffen is”

De Pro League wacht nog af om een definitieve beslissing te nemen, maar het ziet er niet naar uit dat er dit seizoen nog veel gevoetbald zal worden. Dat weegt op de spelers. Zij trainen zonder veel uitzicht op competitie. STVV-kapitein Jordan Botaka vertelde bij Radio 2 Limburg dat hij meeleeft met Sint-Truiden dat zo zwaar getroffen is. Hij wil enkel nog spelen als de gezondheid niet op het spel wordt gezet.

Ruim twee weken zit Botaka nu thuis. Hij heeft een loopprogramma van de technische staf van STVV. “Ik voer die programma’s zeker uit. Uithouding, sprintjes, ik doe het allemaal in het bos. Die data worden gemonitord door de club: hoeveel kilometer ik loop, hoe snel en waar. Ik mag hopen dat we dat geen twee maanden moet blijven doen, want dat word je na verloop van tijd natuurlijk beu. Daar heb ik echt geen zin in. Er is voorlopig ook geen enkel plan om samen te komen. Dat mag niet van de wet. We hebben een whatsappgroep waarin alle informatie wordt gedeeld. Pas als het opnieuw kan, zien ze ons terug op Stayen. Tot dan zitten we allemaal gescheiden.”

Het lijkt me heel sterk dat er dit seizoen nog gespeeld wordt

Jordan Botaka, kapitein van STVV

Botaka volgt de nieuwsberichten op de voet en beseft maar al te goed dat het hoogst onzeker is dat er dit seizoen nog een match zal worden gespeeld. Maar die beslissing ligt bij de Pro League of de regering, niet bij de spelers of de trainers.

“Ik denk dat het allemaal heel lastig wordt, als je naar de stand van zaken kijkt. Het lijkt me heel sterk dat er dit seizoen nog gespeeld wordt. Je moet toch eerst ook in groepsverband trainen, de intensiteit moet opgebouwd worden. Je moet opnieuw op het veld komen, je spieren laten aanpassen. Kan en moet dat allemaal gebeuren voor die ene en laatste competitiematch? Begrijp me niet verkeerd, ik wil zeker nog spelen maar het moet allemaal veilig genoeg zijn.”  

Geen loonverlies

Bij sommige clubs hebben ze de spelers en/of trainers al op technische werkloosheid gezet of houden ze een deel van het loon in. Daar heeft de kapitein van STVV nog niets over gehoord. “De club betaalt ons netjes door zoals altijd. Op dit moment hebben we nog niets vernomen over mogelijke beslissingen van die aard. We doen wat van ons gevraagd wordt."

"Ik volg het nieuws en zie dat heel wat clubs in de problemen komen. Ik zou het wel begrijpen als STVV zich daarbij zou aansluiten. Maar of ik daar blij om zou zijn? Nou nee!"

Het schrikt me zeker af. Je verwacht dat nooit
Jordan Botaka, kapitein van STVV

Botaka is wel geschrokken dat de streek rond Sint-Truiden zo hard door het coronavirus getroffen wordt. “Het schrikt me zeker af. Je verwacht dat nooit. Je zou eerder denken dat grote steden als Brussel, Antwerpen, Gent of Brugge meer problemen zouden hebben. Om te horen dat Sint-Truiden op nummer één staat, doet wel iets raars met je. Ik heb nog minder zin om buiten te komen. Als je ziet dat de stad waarin je leeft en werkt zo kwetsbaar is dan pusht dat je nog meer om de regels te volgen. Wie nu nog buitenkomt zonder doel, geeft echt niet om de gezondheid van anderen.”

Snelle beslissing

De Nederlandse Congolees verbleef in zijn jeugdjaren in een asielcentrum nadat zijn ouders uit Congo gevlucht waren. Hij weet als geen ander wat het betekent om een tijdlang opgesloten te zitten en kan dan het voetbal best relativeren. “Mij gaat het erom dat iedereen gezond is en blijft, dat het virus stopt en zich niet verder gaat verspreiden.  Als dat betekent dat we daardoor niet meer kunnen voetballen, dan is het zo. Laten we die beslissing dan zo snel mogelijk nemen. Dan is iedereen gerust. Als het virus snel gestopt kan worden en er kan toch gespeeld worden, let’s do it.  Maar veiligheid en gezondheid komen op de eerste plaats en op basis daarvan moet er zo snel mogelijk een beslissing gemaakt worden. Dan weten we allemaal waar we aan toe zijn. Liever nog vandaag dan morgen.”

Meest gelezen