© 2018 UCLL/Chris Berthels

UCLL Hogeschool schrapt opleiding leerkracht Latijn: "Opleiding te duur voor slechts een handvol studenten"

Vanaf volgend academiejaar zal de Hogeschool UCLL niet langer leerkrachten Latijn opleiden. Reden: de opleiding is te duur voor slechts een handvol studenten die de richting volgen. 

Het is over en uit voor de opleiding Latijn aan de UCCL Hogeschool. Zowel in Leuven als in Hasselt wordt de opleiding geschrapt. "Net zoals andere hogescholen hebben wij minder en minder studenten die een lerarenopleiding volgen, waardoor we enkele heel kleine onderwijsvakken hebben", vertelt Greet Decin, programmadirecteur van de UCLL. "En omdat de financiering van de hogeschool elk jaar wat achteruit gaat -want we krijgen geld per student en dat zijn er minder - is het moeilijk om die kleine onderwijsvakken te blijven inrichten."

We kunnen de lonen van de docenten niet betalen als er slechts een handvol studenten de opleiding volgt 

Greet Decin, programmadirecteur UCLL

Zo sneuvelt dus ook de opleiding Latijn. "We hebben slechts zo'n 10  à 12 studenten Latijn zitten in onze bacheloropleiding van drie jaar. Met zo weinig studenten in een opleiding, kunnen we de lonen van de docenten die in de opleiding Latijn lesgeven, niet betalen. We financieren wel bij via de grote vakken, maar dat kunnen we niet blijven doen. Dus hebben we beslist om de opleiding Latijn vanaf volgend academiejaar niet meer aan te bieden." 

Geen Latijn meer?

Studenten die de opleiding Latijn nog willen volgen kunnen aan de universiteiten terecht. Ook de Arteveldehogeschool in Gent biedt de opleiding nog aan. "Er moet niet gevreesd worden dat er geen Latijn meer zal gegeven worden in de middelbare scholen, die lessen zullen blijven bestaan. Want de studenten kunnen aan de universiteiten terecht en wij van de UCLL werken ook aan een project met de KU Leuven om de professionele en academische opleidingen Latijn nauwer te laten samenwerken: studenten kunnen dan aan de KU Leuven vakken Latijn volgen, en pedagogische en vakdidactische kennis opdoen aan de UCLL", besluit Decin. 

Meest gelezen