Gpoint Studio

Verhuizen in tijden van corona: “Ik ben genoodzaakt om een verhuisfirma in te schakelen”

Wie tijdens de coronacrisis verhuist heeft maar 2 opties:  het alleen doen, met de hulp van 1 andere persoon, of een verhuisfirma inschakelen. “Ze vragen risicopremies die fors kunnen oplopen”, klinkt het. 4 op de 5 verhuisfirma's werken uit veiligheidsoverwegingen niet meer. Ook de immosector ligt zo goed als plat. 

Frederik Descamps verhuist morgen naar zijn nieuwe woning in Gent, maar de verhuizing loopt door de coronacrisis anders dan verwacht. “Ik ben net de sleutel gaan ophalen bij de notaris en die had handschoenen aan”, vertelt hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Ik heb heel veel geluk dat mijn verhuizing nog kan doorgaan. Want heel veel aktes moeten worden uitgesteld.”

Een essentiële verplaatsing

“Ik heb wat opzoekingswerk gedaan en een verhuizing is een essentiële verplaatsing”, gaat Descamps verder. “Ik mag morgen dus verhuizen, maar moet me daarbij wel aan verschillende regels houden. Zo mag er maar 1 extra persoon aanwezig zijn en moeten we genoeg afstand houden van elkaar. Als je dat niet kan garanderen, ben je genoodzaakt om een verhuisfirma in te schakelen. Dat zal ik dus ook doen. Want als je zware meubels moet verplaatsen, is het onmogelijk om voldoende afstand te houden.”

Risicopremie

“Het probleem is wel dat heel wat firma’s nu een risicopremie vragen”, zegt Descamps nog. “Dat is te begrijpen want ze moeten alles in veilige omstandigheden kunnen doen, maar ik hoop toch dat de factuur niet te hard zal aandikken.”

Als je een wasmachine moet verhuizen, is het onmogelijk om 1,5 meter afstand te houden

Bart Neetens, Verhuizingen Neetens in Aalst

Frederik Descamps mag ondanks alles gelukkig zijn want heel wat andere mensen komen zelfs niet meer toe aan verhuizen. Volgens de Belgische Kamer der Verhuizers zetten 4 op de 5 verhuisfirma’s hun werking helemaal stop en annuleren ze opdrachten uit veiligheidsoverwegingen. Verhuizingen Neetens uit Aalst neemt geen risico's: “Als je een wasmachine moet verhuizen, is het onmogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Zo’n machine is maar 60 centimeter breed en ik wil het risico niet nemen dat mijn personeel elkaar besmet”, zegt zaakvoerder Bart Neetens. 

Sociale aangelegenheid

Wie op dit moment toch besluit om te verhuizen, zal niet alleen de hulp van zijn of haar vrienden of familie moeten missen, maar ook het sociale aspect dat daarbij komt kijken. “Een verhuizing is toch ook een sociale aangelegenheid”, zegt Frederik Descamps nog die morgen zal verhuizen. “Ik had 8 vrienden opgetrommeld, en ook mijn mama keek er al weken naar uit. Het bier stond al koud en ik had een barbecue voorzien. Dat valt nu helaas in het water, maar ik hoop dat we dat feestje in mei kunnen inhalen.”

Huizenjacht tijdens de crisis

Maar de moeilijkheden die corona veroorzaakt in de woningsector reiken verder dan het verhuizen alleen. Ook immokantoren zijn er de dupe van. De immokantoren in Oost-Vlaanderen zijn dan ook boos omdat ze geen overheidssteun krijgen in deze crisis. Door de strengere richtlijnen, is het nu volgens hen zo goed als onmogelijk om nog huizen te verkopen of te verhuren. Ze mogen alleen nog lopende dossiers afronden. 

We zijn niet meer in staat om woningen te verhuren, want we kunnen geen plaatsbeschrijving opstellen

Axel Lenaerts, makelaar

Aan het begin van de coronacrisis zochten immokantoren nog naar creatieve oplossingen zoals een rondleiding via Skype, maar ook dat mag niet meer. “Tot eergisteren hebben wij filmpjes gemaakt, zodanig men virtueel onze huizen kon bezoeken”, vertelt makelaar Axel Lenaerts. Hij heeft kantoren in De Pinte, Destelbergen, Gent, Oudenaarde en Sint-Niklaas. “Maar intussen mag dat ook niet meer. Er mogen geen nieuwe verkoopdossiers in gang worden gezet. We zijn ook niet meer in staat om woningen te verhuren, want we kunnen geen plaatsbeschrijving opstellen als we niet langs de woning mogen gaan.” De sector vraagt Vlaanderen nu ook om een hinderpremie, zoals bij andere ondernemers. 

Meest gelezen