Heeft je kind het even lastig? Laat ze bellen met een clown!

Al 10 jaar bellen de vrijwilligers van het Clownshuis in Blankenberge met langdurig zieke kinderen. Kinderen die voor een lange periode thuis zijn, plezieren ze als clown met een videobabbel. Omdat alle kinderen nu al even thuiszitten, stellen ze zich beschikbaar voor elk kind.

Het Clownshuis is geen echt huis, maar een virtueel huis. Kinderen kunnen er met hen online praten, spelen en liedjes zingen. Line Van Wassenhoven uit Blankenberge is al 10 jaar de bezielster. “We werken op dit ogenblik met Skype en WhatsApp. In coronatijden hebben we dat volledig opengezet voor alle kinderen in Vlaanderen die even magie en humor nodig hebben. Het is geen voorstelling, maar een persoonlijke babbel. We spelen voortdurend in op wat de kinderen ons aanreiken", zegt Van Wassenhoven.

“Zij zitten altijd opgesloten in hun huis”

De clowns doen dit al 10 jaar voor kinderen die langdurig ziek zijn. “Voor hen is er nu niets bijzonders aan de hand. Zij zijn altijd thuis en zitten altijd opgesloten in hun eigen huis. Wij doen dan net hetzelfde en videochatten met hen.” De inspiratie daarvoor vonden ze in Nederland. ”Normaal gezien trekken wij ook met onze caravan naar de klas van het zieke kind dat thuis zit. We spelen dan een stukje poppentheater over ziek zijn. In ruil moeten de klasgenoten cadeautjes maken voor het zieke kind. En als het kan, brengen we die dan naar het kind thuis.”

Wereldrecord knuffels gooien

In oktober vieren ze hun tienjarig bestaan met een wereldrecordpoging. “We gaan zoveel mogelijk mensen tegelijk een knuffel in de lucht laten gooien. Daarmee willen we tonen dat we er zijn voor alle langdurig zieke kinderen die zoveel thuis moeten blijven. We willen hen hoop geven door het kind in onszelf naar boven te halen.”

De vzw werkt voorlopig enken met giften van bedrijven of particulieren. "Normaal gezien hebben we ook een poppentheaterstuk dat voor opbrengsten zorgt, maar dat valt nu weg. Wij krijgen ook geen subsidies. Dit is puur vanuit ons hart", besluit van Wassenhoven.

Ook nood aan een clown?

Meer info om een clown te reserveren vind je op hun website. “Meestal werken we ’s middags tussen 14.00 uur en 18.00 uur, maar we kunnen uitzonderingen maken voor bijvoorbeeld kinderen van ouders uit de zorg", zegt clown Line.

Meest gelezen