INBO/Natuur en Bos

Wolvenkoppel geniet van rust en jachtverbod

Het wolvenkoppel Noëlla en August wordt tijdens de coronacrisis vaker gespot in Limburg, maar volgens het Agentschap voor Natuur en Bos gaat het om natuurlijk gedrag. De organisatie 'Welkom Wolf' hoopt dat het huidige jachtverbod nog wordt verlengd, zodat de verwachte welpen de komende maanden in alle rust kunnen opgroeien.

Wolven zijn in deze periode sowieso vrij tot zeer actief en zullen ze hun hele leefgebied doorkruisen om geursporen achter te laten. "Dat doen ze om aan eventuele andere wolven te laten weten dat dit hun territorium is en vanaf hier het terrein dus 'bezet' is. Dat is heel karakteristiek gedrag voor wolven in de periode vlak voor de geboorte van jongen", klinkt het bij Natuur en Bos.

De paringstijd van de wolven is intussen achter de rug. De veronderstelling is dat Noëlla momenteel zwanger is, waardoor Noëlla en August zich binnenkort zullen terugtrekken in een zogenaamd kerngebied. "Noëlla zal ten vroegste eind april daar ergens bevallen en er twee maanden blijven zitten, waardoor August dan eten moet brengen. Het is wel minder gebruikelijk dat ze nu 's ochtends buiten hun kerngebied rondlopen, maar het mindere verkeer heeft daar zeker mee te maken", vertelt Jan Loos van Welkom Wolf.

Jagers hebben nu geen excuus om op everzwijnen te jagen

Volgens Loos is het een goede zaak dat er de komende maanden niet gejaagd mag worden. "Nu hebben de jagers het excuus niet om er op everzwijnen te jagen. Anders zouden ze er nog met infraroodkijkers en sluipschuttersgeweren rondlopen", legt Loos uit. "Zonder het jachtverbod zou elke vorm van controle onmogelijk zijn, terwijl wie er nu rondrijdt, in overtreding is. Het verbod helpt dus zeker om ook de wolven te beschermen."

Welkom Wolf wil dat de huidige toestand permanent wordt ingesteld. "De maatregelen gelden nu tot eind juni, maar dan zijn de jongen nog maar een paar weken oud. Liefst worden de maatregelen, los van het coronaverhaal, verlengd tot eind september", besluit Loos.

Meest gelezen