Viktor Cap 2013 (Viktor Cap 2013 (Photographer) - [None]

Woonzorgcentra hebben FFP2-mondmaskers nodig als ze hun eigen coronapatiënten binnenkort moeten verzorgen

 

Het zijn barre tijden voor de woonzorgcentra. Niet alleen zitten de bewoners door de coronamaatregelen al meer dan twee weken van de buitenwereld afgesloten. De druk op het personeel wordt alsmaar groter, de medewerkers moeten meer taken op zich nemen en bovendien worden meer en meer verzorgenden én bejaarden met het virus besmet.

Sinds de woonzorgcentra op slot gingen en er geen bezoek meer is toegelaten, moet het personeel voor veel meer animatie zorgen. Daar komt nog bij dat de vrijwilligers, die hielpen bij allerlei taken, nu ook niet meer binnenmogen. Het gebrek aan beschermingsmiddelen was en is ook een probleem in heel wat woonzorgcentra. "Zoals overal was ook ons personeel bij de aanvang van de crisis bang voor besmetting. Maar om meteen onze strategische voorraad aan chirurgische mondmaskers op te gebruiken, zou onverantwoord geweest zijn. Via vrijwilligers zijn we er toen in geslaagd om binnen enkele dagen voor iedereen zelfgemaakte katoenen maskers te voorzien. Intussen is er dan de levering van de Vlaamse overheid gekomen en geven we alle medewerkers per shift een chirurgisch masker type 2," aldus algemeen directeur Roel Eerlingen van Integro vzw die in Limburg 8 woonzorgcentra overkoepelt. 

Eigen coronapatiënten verzorgen

Maar nu komt er een nieuwe ongerustheid aan bij het personeel. Alsmaar meer bewoners van woonzorgcentra en personeelsleden testen positief op corona, bijvoorbeeld bij de Integrogroep zijn er nu 7 op 870 bewoners positief getest (onder wie één overlijden) en 2 op ongeveer 1.000 medewerkers zijn positief. Bovendien zullen de woonzorgcentra, als de ziekenhuizen eenmaal hun maximumcapaciteit hebben bereikt, zelf hun bejaarde bewoners met een coronabesmetting moeten verzorgen. "Daarvoor hebben we dan FFP2-maskers nodig. Die hebben we nu ook weer niet. Daar zijn we opnieuw op de overheid aan het wachten, maar het blijft onzeker. En dan ga je op zoek in de parallelle circuits: via Rotaryclubs en Limburgse bedrijven zijn we tot in China geraakt en wellicht krijgen we vandaag nog een eerste lading binnen," legt Roel Eerlingen uit. 

Open communicatie

Bij Integro vzw benadrukken ze ook het belang van een open communicatie naar de families toe, precies om speculaties en geruchten te ontkrachten. Zo werd gisteren een bericht uitgestuurd met een gedetailleerd overzicht van het aantal patiënten en personeelsleden die positief getest hebben of met milde symptonen in quarantaine zijn. Ook worden nog allerlei initiatieven genomen om het contact tussen de bewoners en hun familie te bewaren.

Meest gelezen