Videospeler inladen...

Wordt corona de Berlijnse Muur van deze eeuw? Deze maand in Vranckx & Bylijf-in-uw-kot

Wat te doen als je kuchende spitsenbroeder zich in zijn kot verschanst heeft? Dan maar alleen een podcast maken, denkt Rudi Vranckx, en hopelijk maar voor één keer. Van aan zijn keukentafel in het Leuvense vraagt hij zich af welke gevolgen de coronacrisis zal hebben voor de rest van de wereld... en de loop van de geschiedenis.

Je moet het China nageven: het communistische regime heeft snel geschakeld. Nu het volop mondmaskers uitdeelt aan de rest van de wereld, zou je bijna vergeten dat China aanvankelijk had geprobeerd om dat hele covid-19-virus in de doofpot te steken, en klokkenluiders monddood te maken.

VRT-journalist Tom Van de Weghe is niet verrast: dat is nu eenmaal hoe China werkt. Het is een digitale dictatuur die zijn algoritmen niet alleen inzet om dissidente stemmen het zwijgen op te leggen, maar ook om zijn bestuursmodel naar de rest van de wereld te exporteren. En wat te vinden van de Russische hulp? “Vrees de Grieken, ook als ze geschenken hebben”, klonk het in het oude Rome. Dat ze dat in het nieuwe Italië maar goed in het achterhoofd houden. Dit zou wel eens een van dé grote machtsverschuivingen uit de recente geschiedenis kunnen worden. Van het Westen naar het Oosten.

Pendelaars op een Zuid-Afrikaanse trein.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ook Afrika-kenner Stijn Vercruysse van VRT NWS schuift aan. Hij vreest voor drama’s wanneer het nieuwe coronavirus voet aan de grond zal krijgen in landen als Congo, waar social distancing in de praktijk amper vol te houden valt.

En Lara Richir, stagiair-redacteur op de Vranckx-redactie, volgde de voorbije weken de situatie in de vluchtelingenkampen in Griekenland op. Wat ze te horen kreeg van de artsen ter plaatse, stelde haar niet gerust. Of lijken zes intensieve-zorgbedden voor 20.000 bewoners jou te volstaan om een gezondheidscrisis op te vangen? 

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo of stuur jouw ‘message to Rudi’ in via vb@vrt.be.

Meest gelezen