Videospeler inladen...

Nederlandse zangeres Liesbeth List (78) overleden, kroniek van een aangekondigd afscheid

De Nederlandse zangeres Liesbeth List (78) is overleden, dat meldt haar familie aan de NOS. Ze zong veel vertaalde nummers van Jacques Brel en werkte vaak samen met Ramses Shaffy. Met hem boekte ze haar grootste succes: "Pastorale". In 2017 stopte de populaire zangeres al haar publieke optredens, nadat haar geheugenproblemen te groot waren geworden.

Drie jaar geleden al nam Liesbeth List afscheid van haar publiek en de wereld. List besloot in 2017 een carrière van 55 jaar met een musical en een biografie, maar zelf had ze op dat moment al te veel last van geheugenproblemen om nog in de schijnwerpers te staan. 

Liesbeth List leidde een tumultueus leven, dat begon in Indonesië. Daar werd ze als Elisabeth Driessen in 1941 geboren. In die oorlogsjaren groeide ze op in een Japans interneringskamp. Haar moeder pleegde kort na de Tweede Wereldoorlog zelfmoord. Ze belandde met haar vader in Nederland, waar ze na een moeilijke jeugd uiteindelijk rust vond bij een pleeggezin, de familie List in Vlieland. Ze veranderde haar naam definitief in Liesbeth List en trok naar Amsterdam om haar grote droom waar te maken: zangeres worden.

In de jaren 60 werd List opgemerkt door Ramses Shaffy, die haar vroeg om mee te werken aan “Shaffy chantant”. Samen met hem bereikte haar carrière een muzikaal hoogtepunt. Het duet “Pastorale” dat ze in 1968 voor het eerst opnamen blijft een van hun grootste successen. Later volgden nog hits als "Aan de andere kant van de heuvels" en "Laat me".

Beluister hieronder "Pastorale", zoals het live klonk tijdens Nekka-nacht in 1972:

Videospeler inladen...

Ook in Vlaanderen werd Liesbeth List een van de meest populaire kleinkunstzangeressen. Haar inspiratie haalde ze vooral bij Franse zangeressen als Juliette Greco en Barbara, en ze zong Nederlandstalige versies van chansons van Jacques Brel.

Ook de bekende auteur Cees Nooteboom schreef verschillende nummers voor haar. 17 jaar lang vormden zij een "passioneel en stormachtig koppel", zoals haar voormalige buurman Jo De Poorter het omschreef op Radio 1.

Dé grande dame van het Nederlandse chanson

Geert Bourgeois, Europees parlementslid (N-VA)

Na de eerdere successen in de jaren 60 en 70 werd het rustiger voor Liesbeth List. Zanger Frank Boeijen bracht haar terug onder de aandacht in 1994, met het album “List”. Vijf jaar later bracht ze een Nederlandstalige versie uit van "Savoir Aimer". Als “Heb het leven lief” werd ook dat nummer een klassieker.

Liesbeth List speelde ook mee in verschillende musicals en films. In 2009 vertolkte ze bijvoorbeeld de Franse zangeres Edith Piaf in een grote Nederlandse productie, ze was toen 68 jaar. In 2012 volgde nog een uitgebreide afscheidstournee, tot ze vijf jaar later liet weten dat de problemen met haar geheugen te groot werden. Interviews, optredens en verschijningen in het openbaar werden geschrapt.

Het is af, het is klaar. Ik wil vliegen, ver naar boven

Liesbeth List

"Het is af, het is klaar. Ik wil iedereen bedanken", zo liet Liesbeth List toen optekenen, in 2017. "Ik wil vliegen, ver naar boven. Tot die tijd creëer ik mijn eigen hemel hier op aarde. Dat paradijs daarboven bestaat toch niet." Ze overleed uiteindelijk drie jaar na het uitspreken van die woorden, in het Nederlandse Soest. 

Bekijk hieronder een uitgebreid interview uit 2009 met Rik Torfs, voor het programma "Nooitgedacht":

Videospeler inladen...

List werd tijdens haar carrière overladen met prijzen, en boekte ook internationale successen. Zo zong ze het duet “Don’t say a word” met Charles Aznavour, in het Engels. Geert Bourgeois (N-VA) huldigt haar op Twitter als "dé grande dame van het Nederlandse chanson".

Bekijk hieronder een overzicht van haar leven door André Vermeulen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen