Zayn Malik stapte 5 jaar geleden uit One Direction: "Doen wat ik wilde doen!"

Waar was u op 25 maart 2015 toen u het trieste bericht te horen kreeg dat de Britse boyband One Direction het vanaf dan zonder Zayn Malik moest doen? Als u het antwoord weet op deze vraag, dan was u ongetwijfeld een van de massaal vele fans van de toen enorm populaire groep. Op sociale media regende het dan ook dagenlang trieste reacties. "Miljoenen tweets van verontwaardigde fans na vertrek van Zayn Malik", blokletterde een Australische nieuwswebsite alvast. 

Niet dat het vertrek van Malik zo onverwacht was. Enkele dagen eerder had de toen 22-jarige zanger al een stapje opzij gezet tijdens een wereldtournee van de groep, die op 7 februari in de Australische stad Sydney gestart was. Aan muziekwebsite Billboard verklaarde een medewerker toen: "Zayn heeft moeten afhaken met stressproblemen en zal snel terug naar Engeland vliegen. De andere groepsleden hopen dat hij snel beter is. Ze zullen de tournee nu met zijn vieren verderzetten." Volgens nieuwswebsite Mirror hoopte Malik tegen eind maart de groep opnieuw te vervoegen.

AP

Maar dat gebeurde dus niet en op 25 maart 2015 werd duidelijk waarom: Malik had de groep verlaten, omdat hij tijd nodig had voor zichzelf en omdat hij tot rust wilde komen "zonder dat daarbij steeds de schijnwerpers op hem gericht staan".

De reacties op Twitter waren alvast hartverscheurend:

Dat Malik gemist werd, bleek al tijdens de eerste awardshow waar het viertal na de split te zien was. Tijdens de uitreiking van de Billboard Music Awards in mei 2015 liet Liam Payne tijdens zijn bedankingsspeech na het winnen van een prijs alvast horen: "Er is nog iemand met wie we deze prijs moeten delen en dat is onze broer Zayn!" Het publiek in de zaal ging daarna compleet uit de bol. 

Toch was niet ieder groepslid even mals voor Malik. Vooral Louis Tomlinson bleek de breuk weinig te waarderen en liet dat dat dan ook op sociale media weten. Het noopte Malik zelfs tot een bitsige reactie (zie tweet hierbeneden). Hij zou zich er later in een persoonlijk gesprek met Tomlinson wel voor verontschuldigd hebben, al bleef die laatste het lastig hebben met Maliks uitspraken over de groep ("He chatted a lot of shit in the early days").

Malik zelf gaf in diverse interviews nadien toe dat hij zich niet goed voelde binnen de groep en dat ook de muziek niet bepaald zijn ding was. Malik: "Die bewuste ochtend dat ik eruit wilde stappen, wilde ik volledig eerlijk met mezelf zijn. Ik wilde naar huis gaan. Ik wilde mezelf zijn, want het zat me tot hier. En ja, als ik dat wilde, dan moest ik dat ook doen. En ik ben vertrokken." (Muziekwebsite The Fader, november 2015)

"Het was altijd van: van het ene theater naar het andere, van de ene arena naar de andere, van het ene stadion naar het andere. Almaar weer: boem, boem, boem. Als je dan zo jong bent, dan heeft dat wel een invloed op je karakter. Iedereen ervaart iets dergelijks op zijn eigen manier. Waardoor wij als groep uit elkaar vielen." (Teen Vogue, november 2018)

"Momenteel werk ik aan de muziek die ik zelf wil maken. Bij One Direction had ik niet het gevoel dat dat de muziek was waarnaar ik zou willen luisteren, mocht ik bijvoorbeeld met mijn vriendin op een feestje zijn. En ik wil niemand beledigen. Nee, nu wil ik alleen nog muziek maken waarvan ik denk: "Dat is 'cool shit'."" (The Fader)

Harry Styles keek in november 2019 op "New Music Daily with Zane Lowa" als volgt terug op het vertrek van Malik: "Enerzijds was het jammer dat iemand de groep verlaten had, maar tegelijkertijd vonden we het triest dat hij niet zo van de groep genoten had als wij. Waardoor hij moest vertrekken. Terwijl ik juist dacht dat we op dat moment in onze carrière gekomen waren dat iedereen er zich mee kon verzoenen. Alsof iedereen het leuk vond. Maar dat deed Zayn niet en het had dan ook geen zin hem te overtuigen om bij de groep te blijven."

Na de split werkte One Direction nog een aantal optredens als viertal af en er werden nog een paar nieuwe singles gelanceerd, maar eind 2016 laste de groep dan toch een pauze in. Voor hoelang is voorlopig onduidelijk, en nog onduidelijker is of Malik van een reünie deel wil uitmaken: "Eerlijk, ik heb al een tijdje geen contact meer met andere groepsleden. Zo is het nu eenmaal. Er zijn dingen gebeurd en dingen gezegd nadat ik vertrokken ben. Hatelijke dingen. Van die kleine dingetjes die ik nooit verwacht had." (Teen Vogue)

Vijf jaar geleden kwam er alvast een abrupt einde aan een succesformule, ontsproten uit de talentenshow "X Factor", die begon met volgende wereldhit in 2011:

Meest gelezen