Ziekenhuis Oost-Limburg zoekt zelf naar beschermingsmateriaal: "Prijzen zijn vertienvoudigd"

Ziekenhuis Oost-Limburg krijgt te weinig beschermingsmiddelen aangeleverd om het personeel veilig te houden. Daarom zoekt het ziekenhuis nu zelf naar andere manieren om, bijvoorbeeld vanuit China, sneller materiaal hier te krijgen. Omdat de vraag naar middelen zo groot is, zijn veel producten fors duurder geworden. 

Erwin Bormans is directeur van Ziekenhuis Oost-Limburg. Hij ziet de stroom van patiënten toenemen, maar de beschermingsmiddelen blijven schaars. "Normaal plaatsen we bestellingen voor handschoenen, mondmaskers en steriel materiaal en krijgen we die de volgende dag geleverd van Belgische leveranciers. Dat is nu haast onmogelijk geworden", zegt de directeur. "Nu hebben we nog voorraad, maar als het aantal patiënten blijft stijgen en we deze verzorging moeten blijven geven, gaan we in de problemen komen." 

Normale leveringen van Belgische leveranciers zijn haast onmogelijk geworden
Erwin Bormans, directeur Ziekenhuis Oost-Limburg

Er zit niets anders op dan andere manieren zoeken om aan middelen te komen. "We zijn op dit moment aan het kijken met het Limburgse bedrijfsleven of we een andere route kunnen vinden, bijvoorbeeld vanuit China, om bepaalde producten aangeleverd te krijgen", zegt Bormans. "De gewone chirurgische krijgen we voldoende van de overheid. Maar we zoeken vooral naar de zeer beschermende FFP2 mondmaskers. Die krijgen we maar zeer beperkt." 

Medische beschermingsmiddelen ontsnappen niet aan de wet van vraag en aanbod. Directeur Bormans stelt vast dat producten veel duurder worden. "We kunnen voor bepaalde artikelen al spreken van een vertienvoudiging van de prijs. Dat heeft een belangrijke financiële impact op het ziekenhuis. Maar we zijn niet zuinig. De gezondheid van onze mensen staat op de eerste plaats." 

Snelcursus intensieve zorgen

De normale ingrepen zijn geschrapt. Dat wil zeggen dat er handen vrijkomen van bijvoorbeeld mensen van het operatiekwartier die al ongeveer twee weken op non-actief staan. Zij worden ingezet om mee te helpen bij de afdeling intensieve zorgen. Daar is wel eerst een extra opleiding voor nodig. 

"Zij hebben een basisopleiding verpleegkunde, maar geen opleiding intensieve zorgen", zegt Bormans. Maar zij zouden wel eens heel handig kunnen zijn de komende dagen. "Als we meer bedden op intensieve zorgen gaan inzetten, wat we nu aan het doen zijn, dan hebben we meer mensen nodig. Dus die mensen zijn we nu aan het opleiden om mee te kunnen draaien op die afdeling." 

Meest gelezen