Een man met mondmasker wandelt voorbij spiegels in een metrostation in Seoel.
AFP or licensors

Relatief weinig coronadoden in Zuid-Korea: "Privacy wordt opgeofferd voor volksgezondheid" 

Met 9.332 bevestigde besmettingen en 139 doden is Zuid-Korea een van de landen waar procentueel het minst aantal mensen overleden zijn aan het coronavirus. De autoriteiten testen er massaal en doen ook aan 'contact tracing': via gegevens van kredietkaarten, gsm's en camerabeelden wordt nagegaan waar een besmette patiënt geweest is en met wie hij contact had. Ook die mensen worden op hun beurt getest op het coronavirus. Maar een lockdown is er in Zuid-Korea dus niet.

Om je te laten testen op het coronavirus moet je in Zuid-Korea niet ver zoeken: er zijn 'drive-thru's' waar je met de auto naartoe kan rijden. "Je moet maar je raampje openschuiven en je kan je laten testen," zegt correspondent Jeroen Visser in De Ochtend op Radio 1. "Bij het eerste loket vul je een vragenlijst in over je symptomen, bij een volgend loket komt er een dokter kijken of je koorts hebt en bij een derde loket wordt een test afgenomen: je doet je mond open en in je keel nemen ze een monster. Binnen de tien minuten ben je weer op pad."

Als je negatief test krijg je binnen de 48 uur een sms'je, maar als je positief test op corona word je al na zes uur opgebeld. Besmette patiënten moeten in isolatie en hun contacten worden opgespoord.

Contact tracing

Dat gebeurt via een geavanceerd systeem van 'contact tracing'. Van iedereen die besmet is worden alle contacten van de voorbije weken opgespoord. "Via de gegevens van je gsm kunnen ze kijken waar je allemaal ben geweest, aan de hand van je creditcardgegevens bekijken ze welke winkels je hebt bezocht en met de camera's die hier in Seoel overal hangen wordt gekeken of je in de buurt bent geweest van bepaalde personen. Als je nauwe contacten hebt gehad met mensen worden zij ook benaderd om zich te laten testen," zegt Jeroen Visser.

Wie besmet is, maar geen symptomen heeft, mag zelf thuis twee weken in quarantaine gaan, maar wordt wel in de gaten gehouden door de autoriteiten. Wie wel symptomen vertoont, wordt naar een speciale faciliteit gebracht buiten de stad voor isolatie en verzorging. 

Privacy

Of Zuid-Koreanen zich dan geen zorgen maken over de strenge monitoring door de autoriteiten? "Zuid-Koreanen gaan er sowieso anders mee om dan Belgen. Maar belangrijker is dat ze hier al twee epidemieën hebben meegemaakt: eerst SARS (2003) en later MERS. Na de MERS-uitbraak in 2015 moesten duizenden mensen in quarantaine en toen hebben ze de privacywetten aangepast, waardoor het nu mogelijk is om alle gegevens in te kijken van iemand die besmet is. Ze hebben die privacy opgegeven voor de volksgezondheid."

Daardoor kan in Zuid-Korea de economie wel voor een groot stuk blijven draaien. Scholen zijn dan wel gesloten; veel bedrijven, cafés en restaurants zijn gewoon open, ondanks de corona-epidemie.

Meest gelezen