Videospeler inladen...

Belgen blijven massaal "in hun kot": 80 procent van de tijd blijven we in eigen stad of gemeente

De Belgen blijven massaal "in hun kot" om het coronavirus tegen te gaan. Dat blijkt uit cijfers van de telecomoperatoren die minister Philippe De Backer (Open VLD) bekendmaakt. Deze week zijn de Belgen voor 80 procent van de tijd in hun eigen stad of gemeente gebleven. 

De telecomoperatoren - denk aan onder meer Proximus, Telenet of Base - kunnen op basis van de zendmasten kijken waar hun klanten zich bevinden. Die informatie wordt nu - volledig anoniem - verwerkt om te kijken of de maatregelen tegen het coronavirus worden opgevolgd. 

Wat blijkt? De voorbije maand is het gemiddeld aantal verplaatsingen buiten de eigen stad of gemeente met 54 procent gedaald. Deze week zijn de Belgen zo'n 80 procent van de tijd in hun thuiszone gebleven en dat is een stuk meer dan begin deze maand. 

Nog opvallend: de kortere verplaatsingen - minder dan 5 kilometer van de woonplaats - zijn met zo'n 35 procent gedaald in vergelijking met begin deze maand. De langere verplaatsingen - meer dan 40 kilometer - zijn bijna volledig weggevallen, een daling van 95 procent ten opzichte van begin deze maand. 

"Deze unieke samenwerking met de telecomoperatoren geeft ons interessante inzichten, op een privacy-conforme manier", zegt minister De Backer, verantwoordelijk voor de taskforce die via informatie de verspreiding van het virus wil analyseren. "Ik ben tevreden met deze gezamenlijke inspanningen van de Belgische bevolking om het coronavirus te overwinnen. Zoals mijn collega Maggie De Block (minister van Volksgezondheid, red.) zegt, we hebben het virus bij zijn nekvel en we mogen nu niet lossen. Dat betekent dat we met zijn allen moeten blijven samenwerken en ons strikt moeten blijven houden aan alle getroffen maatregelen."

We moeten met z'n allen blijven samenwerken en ons strikt houden aan alle maatregelen

Minister Philippe De Backer

Eerder vandaag was eenzelfde geluid te horen bij het Crisiscentrum. Al zijn er ook een aantal mensen die nog steeds de ernst van de situatie niet inzien, zegt woordvoerder Yves Stevens. "Het is nu aan ons allemaal om onze verantwoordelijkheid te nemen en dit de komende weken vol te houden. We mogen absoluut geen stappen overslaan. De absolute prioriteit is nu de volksgezondheid van alle inwoners van dit land en daarvoor moeten we met zijn allen verregaande inspanningen leveren."

Het Crisiscentrum is duidelijk: de tijd van sensibiliseren is voorbij. "Iedereen moet de ernst van situatie inzien en er vooral ook naar handelen."

De taskforce benadrukt nog dat alle informatie die ze gebruikt de privacy van de burgers garandeert. "Geen enkel adres, telefoonnummer of naam wordt verwerkt", zo valt te horen. "Er worden enkel geanonimiseerde gegevens gebruikt."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen