Videospeler inladen...

Drugstrafiek in ons land de laatste weken "op volle toeren" door coronacrisis

De drugstrafiek in ons land draait op volle toeren de voorbije weken. Dat zegt Kristian Vanderwaeren, de topman van de dienst Douane & Accijnzen in de krant De Tijd. Op de luchthaven van Zaventem zijn de pakketten drugs die onderschept worden, plots veel groter. En dat is volgens Vanderwaeren rechtstreeks te linken aan de coronacrisis.

Deze maand is in ons land 1,133 ton cocaïne ontdekt, in het buitenland is nog eens 1,368 ton onderschept die België als bestemming had, schrijft De Tijd. "Pas nog hebben we op de luchthaven van Zaventem honderden kilo's cocaïne en heroïne aangetroffen", zegt Kristian Hillewaere aan VRT NWS. "Dat is nog nooit gezien. Normaal zijn die hoeveelheden veel kleiner en zijn ze ook heel goed verstopt. Nu zaten de drugs eigenlijk niet verstopt."

Voor Vanderwaeren is er duidelijk een link met de coronacrisis. "De drugsmaffia is creatief en gebruikt elke mogelijkheid om er nog zoveel mogelijk winst uit te halen", luidt het. "Er wordt nu veel minder gevlogen. De criminelen hebben de laatste aankomende passagiersvluchten in Europa gebruikt om nog zoveel mogelijk cocaïne en heroïne het land binnen te brengen. Ze merken ook dat de focus van regeringen en overheden nu op het aanpakken van het coronavirus ligt."

Verscherpte controles in haven van Antwerpen

Maar niet alleen op de luchthavens is er meer drugs onderschept, ook via de havens verwacht de douane een grotere toevoer. "We krijgen signalen dat de maffia in Zuid-Amerika zich aan het organiseren is om massaal drugs naar Europa te verschepen. Ze hebben het materiaal, ze hebben de middelen."

De komende weken wordt de drugscontrole in de haven van Antwerpen verscherpt. "We gaan bijvoorbeeld meer analyses van documenten uitvoeren om drugscontainers beter te identificeren. We hebben met de terminal­operators ook afgesproken dat we dat samen met de federale politie heel goed in de gaten houden."

Bekijk de journaalreportage over de impact van het coronavirus op drugstrafiek in ons land:

Videospeler inladen...

Meest gelezen