Gentse verhalenvertellers gooien elke dag een coronaverhaal online: “Zolang we binnen moeten blijven, brengen wij verhalen naar buiten”

Het vertellerscollectief ‘Gentse Raconteurs’ zet elke dag een coronaverhaal uit een Gentse buurt online. “We willen mensen laten vertellen hoe zij dit beleven en ermee omgaan”. Er verschijnen interviews, audioverhalen en foto’s. Het collectief zoekt nog versterking. 

De Gentse Racounteurs bestaan al een tijdje en proberen verhalen van gewone Gentenaars te vertellen. Tijdens de coronacrisis veranderen ze hun aanpak een beetje. “We willen te weten komen hoe deze bijzondere situatie het leven van Gentenaars omgooit. We willen tonen hoe verschillende mensen daarmee omgaan”, klinkt het. De Raconteurs pakken daarom elke dag, de hele lockdownperiode lang, uit met een verhaal op hun website. 

Van studente met Turkse roots tot online vrijwilliger

De verhalen van de raconteurs zijn erg divers én herkenbaar. Zo getuigt Veerle uit de Dampoortwijk over hoe moeilijk het telewerken te combineren is met het thuisonderwijs: “We zijn nu al anderhalve week doorgekomen zonder elkaar helemaal de kop in te slaan. Maar ik zie het wel nog gebeuren dat de relaties wat bitsiger zullen worden.” Luc uit Oostakker vertelt dan weer hoe hij zijn vrijwilligerswerk door de coronacrisis moest opgeven en nu vervangt door online via sociale media contact te houden met mensen uit kwetsbare groepen en hen juiste informatie te geven. Ook het verhaal van Gülsüm Gücenmez toont aan dat nog niet iedereen de juiste regels kent. 

Er wordt veel “fake news” gedeeld, niet iedereen volgt betrouwbare bronnen 

Gülsüm Gücenmez; voorzitter van de studentenraad

Gücenmez heeft Turkse roots en houdt van het drukke en sociale familieleven. Toch maakt ze zich zorgen, zeker ook voor de oudere mensen in de gemeenschap: “Ik probeer mijn oma goed te informeren over wat mag en niet mag. Er wordt veel “fake news” gedeeld op sociale media, met alle gevolgen van dien. Ook in enkele buurtwinkels worden niet alle regels even goed gevolgd.”

Interviews, foto’s en audioverhalen

De Gentse Raconteurs kiezen voor allerlei manieren om verhalen te vertellen. Het kunnen gewone interviews en teksten zijn maar ook moderne manieren kunnen. Zo maakte Eva Moeraert voor de Raconteurs een audioportret over Rachida. 

(lees verder onder het filmpje)

Versterking gezocht

De Gentse Raconteurs zoeken nog een mensen die mee verhalen willen vertellen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van het collectief. 

Meest gelezen