Maxime Anciaux - All rights reserved

Hele gang in quarantaine in woonzorgcentrum in Houthalen-Helchteren

In het woonzorgcentrum Vinkenhof in Houthalen-Helchteren is gisteren een volledige gang in quarantaine geplaatst, nadat zeven bewoners besmet bleken met het coronavirus. Eerder zijn daar al twee anderen overleden. Ondanks dat de woonzorgcentra al meer dan twee weken op slot zijn, raken in Limburg alsmaar meer bejaarde bewoners besmet. Ook meer personeelsleden testen positief op het virus of zitten thuis met symptonen ervan. 

Eerder deze maand zijn al twee bewoners van Vinkenhof aan het coronavirus overleden, één in het ziekenhuis en één in het woonzorgcentrum zelf.  Toen de nieuwe besmettingen zijn vastgesteld, zijn de bewoners meteen in quarantaine op de kamer geplaatst. Nadat er nog meer bijkwamen, ging heel de gang waar ze verblijven in quarantaine. 6 bewoners vertonen op dit moment lichte verschijnselen, een zevende wordt ondersteund met zuurstof. 

Slinkende voorraad beschermingsmateriaal

Vinkenhof telt 114 bewoners en meer dan 100 medewerkers. Die krijgen sinds vrijdag ook steun van andere personeelsleden van Zorgbedrijf Houthalen-Helchteren, want dat is  momenteel op een laag pitje gezet. Wel maken ze zich -  net als in heel wat andere woonzorgcentra - ook in Vinkenhof ongerust over de slinkende voorraad beschermend materiaal. Het gemeentebestuur is wel gestart met de aanleg van een strategische voorraad en heeft bij de bedrijven materialen opgevorderd.

Meer en meer bejaarden besmet

Ondertussen zijn - verspreid over heel Limburg - in een tiental rusthuizen al bewoners of personeelsleden positief getest op het coronavirus. Maar het blijft meestal beperkt tot enkele gevallen. In woonzorgcentrum Sporenpark in Beringen is de onrust bij bewoners en familieleden momenteel weer weggeëbd. Daar was hevig protest ontstaan nadat plannen waren bekendgemaakt om één afdeling vrij te maken om coronapatiënten onder te brengen. Maar dat plan is even aan de kant geschoven tot er meer duidelijkheid is.

Meest gelezen