Hogeschool VIVES ontwerpt een coronaklink

Of het een succes wordt, is nog af te wachten, maar de coronacrisis zorgt alvast voor verrassende nieuwigheden. Zo is er een opzetstuk voor een klink waardoor je met je elleboog een deur kan openen.

De handenvrije deuropener is een ontwerp van hogeschool Vives en het bedrijf LVD Company uit Wevelgem. Bedoeling is de verspreiding van het coronavirus via deurklinken te voorkomen. Met de deuropener kan je deuren openen met de arm, zonder de handen te moeten gebruiken.  

De deuropener kan op de klink gemonteerd worden en past op zowel binnen- als buitendeuren. Volgens de producenten past het model op 95 procent van de bestaande deurklinken, in alle maten en vormen.

Producent van plaatbewerkingsmachines LVD Group uit Wevelgem produceerde ondertussen al enkele honderden stuks. De West-Vlaamse hogeschool stelde de deuropeners ter beschikking van zorginstellingen.

Het ontwerp van de deuropener werd ontwikkeld onder een 'Creative Commons'-licentie en mag dus verspreid en gedeeld worden.  "De bedoeling is dat zoveel mogelijk maakbedrijven de deuropeners beginnen maken in binnen- en buitenland, zodat overal deuren virusvrij kunnen worden geopend en gesloten", zegt VIVES-docent Pieter Desplenter.

Meest gelezen