AFP or licensors

Wie is immuun voor coronavirus? Minister De Backer wil massaal testen na piek, viroloog Van Ranst: "zeer goed plan"

Open VLD-minister Philippe De Backer, die een coronataskforce leidt, wil massaal testen welke Belgen immuun zijn voor het coronavirus. Hij wil dat doen zodra de piek bereikt is en het aantal besmettingen dus daalt in ons land. Wie terug aan het werk wil, zou dan telkens eerst zo'n test doen. Viroloog Marc Van Ranst vindt dat een goed plan. "De testen daarvoor zijn intussen betrouwbaar genoeg", zegt hij.

Wie het coronavirus heeft meegemaakt, of dat nu met symptomen was of niet, is na de genezing immuun. Het lichaam heeft dan voldoende antistoffen om een nieuw virus tegen te houden.  En dat kan opgespoord worden met een simpele bloedtest. Open Vld-minister Philippe De Backer wil daarom massaal testen wie nu precies immuun is in ons land. Hij leidt een taskforce rond de bestrijding van het coronavirus.

De testen zullen ons toelaten om te kijken hoe de epidemie verspreid is en wie terug aan de slag kan

Minister Philippe De Backer (Open Vld)

De Backer wil dat de testen er komen, eens het aantal besmettingen in ons land begint te dalen. Wie terug aan het werk wil, zou dan eerst zo'n immuniteitstest afleggen bij de huisarts. "Eens we voorbij de piek zijn moeten we zo snel mogelijk kunnen terugkeren naar de normaliteit", zegt minister De Backer. "Daarvoor gaan we de immuniteit van mensen testen over een aantal weken. Dat zal ons toelaten om te kijken hoe de epidemie verspreid is en welke mensen terug aan de slag kunnen gaan." Het is nog niet bepaald wie precies de test zou kunnen doen. Er zijn namelijk drie groepen van mensen die nu thuis zitten: mensen die echt ziek waren, mensen die tot dan thuis werkten en mensen die tijdelijk werkloos waren. Later moet duidelijk worden wie van hen de test zou kunnen doen, en wat de gevolgen van de resultaten zouden zijn. 

Vroeger rommel, nu betrouwbaar

De immuniteitstesten zijn volgens viroloog Marc Van Ranst een zeer goed plan. "Enkele weken geleden waren deze testen nog totaal onbetrouwbaar", zegt Van Ranst. "Het was rommel, de testen werkten niet. "

Na een paar weken hebben we nu wél heel goede testen

Viroloog Marc Van Ranst

Maar er is dus een kentering gekomen. "Nu, een paar weken later, hebben we heel gereputeerde, heel goede testen", gaat Van Ranst verder. "Ik begrijp ook dat de minister zich sterk maakt dat er voldoende testen kunnen aangekocht worden. En die zijn nu ook meer en meer beschikbaar."

Ook meer testen op besmettingen

Niet alleen de testen op immuniteit worden drastisch verhoogd, er komen ook meer testen op besmettingen, zegt minister De Backer. "We gaan die testen de komende dagen opdrijven.  Dat om de epidemie en de patiënten die besmet zijn in de ziekenhuizen, beter in kaart te brengen. En ook de besmettingen bij het zorgpersoneel", zegt De Backer. Nu worden 2.000 testen per dag gedaan, maar dat zal komende maandag stijgen naar 10.000. Daarna zal het aantal nóg verhogen.

Meest gelezen